AMSTERDAM - NOC*NSF is niet te vermurwen. De sportkoepel heeft het verzoek van de Nederlandse badmintonbond om Yao Jie toch naar de Olympische Spelen af te vaardigen, woensdag van tafel geschoven.

Jie slaagde er op de EK net niet in vormbehoud te tonen, maar voldeed wel aan de internationale eis. Ze klopte bovendien Olympisch kampioene Ning Zhang uit China.

Vanwege een zware blessure zakte Jie uit de topvijf van de wereld, maar nu ze weer fit is, maakt ze volgens de NBB in Peking kans op een medaille. De bond had gehoopt dat NOC*NSF haar nominatie toch zou goedkeuren, net zoals bij de zwemploeg op de 4x100 meter vrije slag. Eén van de vier zwemmers had niet aan de individuele limiet voldaan."

De voordracht voor kwalificatie van Yao Jie is getoetst aan de in de normen en limieten vastgestelde eisen", stelt Marcel Sturkenboom, directeur Sport van NOC*NSF. "De reden van de afwijzing is dat Jie niet heeft voldaan aan de eisen die door NOC*NSF, na overleg met de NBB, zijn vastgesteld. De argumenten voor heroverweging voor Jie zijn daarmee niet meer relevant."