BREDA - De Nederlands autocoureur Giedo van der Garde eist ruim 2 miljoen dollar, omgerekend 1,3 miljoen euro, van het formule 1-team Force India. Dat bleek dinsdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Breda.

Van der Garde heeft beslag laten leggen op bankrekeningen en sponsorgelden van Force India. Het Indiase team, dat vorig jaar het Nederlandse formule 1-team Spyker overnam, eist opheffing van de beslagen.

Van der Garde tekende in februari 2007 een servicecontract met Force India. Hij betaalde 3 miljoen dollar om 6000 kilometer te mogen testrijden in de Spyker gedurende het seizoen 2007. Door omstandigheden kwam hij niet verder dan ruim 2000 kilometer. Hij wil nu ruim 2 miljoen dollar terug voor de niet gereden kilometers.

'Niet aansprakelijk'

Force India zegt niet meer aansprakelijk te zijn voor de door Van der Garde geleden schade. De coureur zou een overeenkomst hebben getekend waarin alle rechten en plichten die voortvloeiden uit zijn servicecontract met Force India werden overgedragen aan een Panamese vennootschap.

Van der Garde, die zelf niet bij de rechtszaak aanwezig was, ontkent ooit een overeenkomst van die strekking te hebben getekend. Zijn advocaat R. van Eijck suggereerde bij de rechtbank dat de handtekening van zijn cliënt is vervalst.

De rechter doet uitspraak op 20 juni.