AMSTERDAM - Het was natuurlijk niet de vraag of, maar wanneer Ken Griffey jr. zijn 600ste home run zou slaan en daarmee zou toetreden in een exclusief clubje grootheden. Het gebeurde maandagavond in de eerste inning van de wedstrijd tussen de Cincinnati Reds van Griffey en de Florida Marlins.

De wedstrijd was nog maar net begonnen of Jerry Hairston had het vuurtje al aangewakkerd door twee keer een honk te stelen. Daardoor kon hij meeliften op de home run van Ken Griffey, die na zijn klap de knuppel rustig neerlegde en naar het eerste honk slofte. Onderweg kon hij zien hoe de bal het veld uit ging en hoe een groep fans over elkaar heen tuimelde om de historische bal te bemachtigen.

Want historisch was de klap natuurlijk. Ken Griffey jr. is pas de zesde speler in de historie, die erin slaagt om 600 keer de bal het veld uit te timmeren. De andere vijf zijn stuk voor stuk ook hele grote, legendarische namen in de honkbalgeschiedenis: Barry Bonds (762), Hank Aaron (755), Babe Ruth (714), Willie Mays (660) en Sammy Sosa (609). De afgelopen dagen pakten Mays en Aaron de telefoon om Griffey een hart onder de riem te steken.

Vluchteling

Dayan Viciedo zal nooit meer het nationale shirt van Cuba dragen. De talentvolle, pas 19 jaar oude derde honkman vluchtte naar de VS en kwam maandag met zijn plannen naar buiten. Hij wil uiteraard in de Major Leagues spelen. Dat lijkt geen probleem, want hij heeft in Jaime Torres een goede agent, die zegt dat er al interesse is van veertien clubs.