AMSTERDAM - De Boston Celtics hebben zondag ook het tweede duel in de NBA-finale tegen de Los Angeles Lakers gewonnen. De Celtics versloegen voor een volledig uitverkochte Banknorth Garden in Boston de Lakers: 108-102.

Zoals gebruikelijk waren het de Big Three (Kevin Garnett, Ray Allen en Paul Pierce), die belangrijk waren voor de Celtics met een gezamenlijke score van 62 punten. Maar dé hoofdrol van de dag was voor bankspeler Leon Powe, die de wedstrijd van zijn leven speelde en tekende voor 21 punten in 15 minuten. In de best-of-sevenserie gaat Boston nu met 2-0 aan de leiding. Het derde duel staat voor de nacht van dinsdag op woensdag onze tijd het programma. De Celtics moeten op bezoek in het Staples Center in Los Angeles. Ook de vierde en vijfde wedstrijd worden hier gespeeld.

De Celtics traden aan met Pierce in de gelederen. De forward raakte vorige week in de eerste wedstrijd geblesseerd aan zijn knie, maar startte, ondanks dat hij niet volledig fit was, in de basisformatie. Het duel ging in de eerste twaalf minuten gelijk op, maar in het tweede kwart liepen de Celtics snel uit. Enkele driepunters van Pierce en Allen plus scores van Powe zorgden bij rust voor een voorsprong van twaalf punten: 54-42.

Terugkomen

In het derde kwart leken de Celtics het momentum te verspelen. De voorsprong werd door de Lakers teruggebracht naar negen. Op het moment dat Kobe Bryant en zijn ploeggenoten terug in de wedstrijd leken te komen, sloegen de Celtics echter keihard toe. Niet in de laatste plaats via Leon Powe.

Bij een stand van 68-59 maakte Boston vijftien punten tegen twee voor Los Angeles. Met een voorsprong van 22 punten en nog maar twaalf minuten te gaan, leek het duel gespeeld.

Bryant

Net als in het eerste wedstrijd had Bryant het moeilijk. Tot het laatste kwart lukte weinig tot niets bij hem. De sterspeler, die dit seizoen werd verkozen tot beste basketballer in de NBA, kon zijn team niet op sleeptouw nemen. De ijzersterke defensie van de Celtics, de aanwezigheid van Garnett, Allen en Pierce en het goede spel van de bankspelers zorgden voor problemen bij de Lakers.

Toch ging het in de vierde periode nog bijna mis voor Boston. Bryant deed wat hij in de voorgaande drie periodes niet kon: controle nemen over het duel. Met elf punten en vier assists zorgde hij dat de voorsprong van Boston, ruim twintig punten, slonk als sneeuw voor de zon. Met nog 38 seconden te gaan kwam Los Angeles, mede door de vele missers van Boston, zelfs terug tot twee punten.

Stapje

Het laatste stapje kon Los Angeles echter niet zetten. Met nog twintig seconden op de klok was het Pierce die de marge tot vier punten terugbracht door twee vrije worpen raak te schieten en stelde de overwinning veilig.

©Novum