ARLES - Meerkampster Laurien Hoos heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Peking. De 24-jarige atlete eindigde zondag tijdens de zevenkamp in het Franse Arles op de tweede plaats met 5961 punten. Hoos moest voor vormbehoud 5800 punten halen. Ze had vorig jaar met 6199 punten in Woerden al de limiet voor Peking gehaald.

Hoos ging na zes onderdelen nog aan de leiding. De afsluitende 800 meter ligt haar echter niet. Ze noteerde 2.29,85. Daardoor verspeelde Hoos de eindzege aan de Française Blandine Maisonnier, die op 6157 punten uitkwam. Maisonnier liep de 800 meter in 2.13,06 en daarvoor kreeg ze ruim 200 punten meer dan de Nederlandse.

Randje

Hoos balanceerde in Arles op het randje. De atletiekbaan ligt in het Rhonedal, waar de Mistral doorgaans voor een fikse wind zorgt. Zo ook dit weekeinde. De mannen liepen op de 100 meter soms met een rugwind van bijna 9 meter per seconde. Voor de meerkamp geldt een toelaatbare meewind van 4 m/s. Hoos had op de 100 meter horden en de 200 meter een flinke rugwind, met steeds precies de toegestane waarde.

Hoos is de eerste meerkampster die zich voor Peking plaatst. Jolanda Keizer moet nog vormbehoud tonen, Yvonne Wisse moet de limiet nog halen. Nationaal recordhoudster Karin Ruckstuhl mist de Olympische Spelen wegens een herniaoperatie. Ze had wel de limiet gehaald, maar zag door de rugblessure de kans op vormbehoud uit het zicht verdwijnen. Alleen als er meer dan drie meerkampsters over de limiet van 6159 punten heengaan, zou de deelname van Hoos in Peking nog onder druk kunnen komen te staan. De kans op die situatie is echter zeer klein.

Geluk

Hoos voelde zich in Arles niet eens superfit. Op de 100 meter horden kwam ze zaterdag zelfs bijna ten val. "Ik heb geluk gehad met de wind", zei ze zaterdag na de eerste dag. Eerder deed de Europees kampioene onder 23 jaar van 2005 een mislukte poging tot vormbehoud in het Italiaanse Desenzano. Ze raakte daar geblesseerd aan een hamstring.

De tienkamp bij de mannen werd gewonnen door de Fransman Nadir El Fassi met 8123 punten. De Nederlander Eelco Sintnicolaas eindigde met 7507 punten als achtste. Dat was voor hem een persoonlijk record.