AMSTERDAM - Outfielder Johnny Damon heeft zijn plekje veroverd in de geschiedenisboeken van het professionele honkbal en de New York Yankees. Zaterdag tegen de Kansas City Royals sloeg hij zes honkslagen in zes beurten.

Niet alleen zijn eerste klap, maar ook de laatste was een daalder waard, want zijn zesde honkslag was een zogenoemde walk off. Hij bracht de stand in de tweede helft van de negende inning op 12-11 voor de Yankees. Zes voor zes is een unieke prestatie. Hij was zelfs de eerste Yankee, die dat in het befaamde Yankee Stadium - waar toch wel een stukje geschiedenis ligt - flikte. De laatste die het in MLB deed was Omar Vizquel van de Cleveland Indians op 31 augustus 2004. Bij de Yankees deden twee spelers het eerder. Gerald Williams in 1996 uit bij de Baltimore Orioles, maar wel in 15 innings en in de oertijd (1934) Myril Hoag in een duel bij de Boston Red Sox.

Hersenschudding

Hoofdscheidsrechter Jerry Layne maakte het feestje van Damon en zijn maten niet mee. Hij was toen voor onderzoek in een ziekenhuis. In de derde inning probeerde Joey Gathright van de Royals een stootslag neer te leggen op een pitch van Andy Pettitte, waarbij de bal afketste en keihard tegen het gezichtsmasker van Layne kwam. De umpire ging tegen de vlakte. Hij werd overeind geholpen en kon na korte behandeling het veld aflopen. In het ziekenhuis werd een (lichte) hersenschudding geconstateerd.

Einde seizoen

Het leek goed te komen met John Smoltz van de Atlanta Braves. Na een paar weken afwezigheid keerde hij terug als closer in de werpersstaf. Maar het ging niet goed, ondanks de hoge pijngrens van Smoltz. Zijn schouder stribbelde duidelijk tegen en de enige oplossing is een operatie. Die gaat dinsdag plaatsvinden, maar het herstel zal zo lang duren, dat we Smoltz niet meer terugzien dit seizoen.
Dat geldt ook voor Jake Westbrook, één van de starters voor de Cleveland Indians. Hij moet worden geopereerd aan zijn rechter elleboog. Hij zat al sinds 29 mei langs de kant, maar de blessure zal niet alleen met rust kunnen genezen. 'Als je op dit hoge niveau gooit, krijg je vroeg op laat last van je elleboog of schouder', verklaarde Indians-verzorger Lonnie Soloff.