AMSTERDAM - Europa raakt opnieuw een topbasketballer kwijt aan de NBA. Rudy Fernandez, de guard van Joventot Badalona en wereldkampioen Spanje, speelt komend seizoen voor de Portland Trail Blazers.

Rudy Fernandez maakte het nieuws bekend op een persconferentie in Spanje. Een reactie van de Portland Trail Blazers is er nog niet, omdat NBA-reglementen dat tegenhouden. Voor 1 juli mogen er geen nieuwe spelers worden gecontracteerd. Die datum is overigens wel al vastgesteld door de Blazers voor de ondertekening van het klaarliggende contract. Fernandez (1.98, shooting guard) verzamelde afgelopen seizoen prachtige cijfers voor Joventot: 21.2 punten, 4.1 assists en 3.1 rebounds per wedstrijd. Hij werd in 2007 gedraft door de Phoenix Suns, die hem echter door verkochten naar Portland.

80 miljoen

Clay Bennett, de eigenaar van de Seattle Supersonics, heeft tachtig miljoen redenen om de ploeg te verhuizen naar Oklahoma City. De mogelijke verhuizing speelt al een tijdje, maar uiteindelijk zal het hoger gerechtshof er aan te pas moeten komen. Als de ploeg in Seattle moet blijven kost dat in de komende twee jaar 80 miljoen dollar, heeft Bennett uitgerekend. Hij zegt 20 miljoen te kunnen verdienen in OKC, terwijl blijven in Seattle meer dan 60 miljoen zal gaan kosten. Dat laatste klopt in elk geval wel, want de ploeg verloor de afgelopen jaren steeds per seizoen rond de dertig miljoen. En dat zal niet beter worden na het rampzalige seizoen 2007-08, waarin 62 van de 82 wedstrijden werden verloren.

Bulls' Eye 

Wordt Vinny Del Negro, de assistent general manager van de Phoenix Suns, de nieuwe coach van de Chicago Bulls? Hij schijnt de belangrijkste kandidaat te zijn, nu Doug Collins is afgehaakt. Collins leek de eerste keuze, maar heeft Bulls-eigenaar Jerry Reinsdorf, die hem bijna twintig geleden als coach ontsloeg, gevraagd zijn naam van de kandidatenlijst te halen. Naast de naam van Del Negro, die geen ervaring heeft als coach, circuleert ook die van Dwane Casey, oud-coach van de Minnesota Timberwolves.