PARIJS - Rafael Nadal begint zondag als drievoudig kampioen aan de finale op Roland Garros. Hoewel de Spanjaard de nummer één van de wereld treft - voor de derde keer op rij is Roger Federer de tegenstander - is hij meer dan ooit de favoriet.

Nadal, die als tweede tennisser na de Zweed Björn Borg vier keer op rij het graveltoernooi van Parijs kan winnen, etaleerde met name in de halve finale een ongekend hoog niveau. Sinds zijn eerste deelname in 2005 heeft de spierbundel uit Mallorca nog geen partij verloren op Roland Garros. Zijn overwinning vrijdag op de Serviër Novak Djokovic noemde hij misschien wel zijn beste partij ooit.

Federer oogde slechts bij vlagen briljant tegen de Fransman Gael Monfils. Fenomenale dropshots werden afgewisseld met te veel 'unforced errors'. Toch denkt de Zwitser dat hij zich verbeterd heeft op gravel en ziet hij reële kansen voor zichzelf om eindelijk het toernooi van Parijs te winnen.

Op gravel staat het echter acht tegen één in het voordeel van Nadal, die vorig jaar in Hamburg één keer verloor van Federer. Een jaar geleden op Roland Garros won Federer zo waar de eerste set, maar werd hij vervolgens totaal overklast.