EINDHOVEN - Femke Heemskerk heeft vrijdagavond bij de nationale kampioenschappen in Eindhoven het Nederlands record op de 200 meter vrij aangescherpt. Met 1.57,86 dook de zwemster van NZA onder de oude toptijd, die sinds december 2006 met 1.58,26 in handen was van Marleen Veldhuis.

Heemskerk verbeterde donderdag al het nationaal record op de 200 meter wisselslag. De Amsterdamse heeft zichzelf bij dit toernooi verbaasd. Ze was echter wel getergd om iets op de 200 vrij te laten zien. Bij de EK eerder dit jaar in hetzelfde bad slaagde ze er niet in op deze afstand een olympische limiet te zwemmen. Nu zit ze er dik onder, maar de NK telt niet meer mee als kwalificatiemoment.

"Het was 200 meter gif. Ik ben verliefd op deze afstand, want er zit alles in. Ik had er dolgraag in Peking op willen starten. Nu ben ik nota bene twee seconden sneller. Toen ik aantikte was ik blij met het record, maar voelde ook de pijn van de gemiste kans. Dit geeft aan dat ik beter ben, maar toen het bij de EK moest gebeuren was ik leeg. Dat is toch wel heel jammer."

Het gaf Heemskerk wel een positief gevoel dat ze met haar tijd opnieuw een bevestiging kreeg dat ze goed bezig is. "Ik heb op de kortebaan al veel progressie gemaakt, maar het is mooi om het ook op de langebaan te laten zien."