TOKIO - Tweevoudig olympisch kampioen Kosuke Kitajima heeft vrijdag tijdens wedstrijden in Tokio geprotesteerd tegen de wereldwijd woedende 'zwempakoorlog'. De 25-jarige Japanse schoolslagspecialist wil dat de atleten worden vrijgelaten in hun materiaalkeuze.

Toen Kitajima achter het startblok zijn trainingsjack uittrok, kwam een T-shirt tevoorschijn met de tekst 'Ik ben de zwemmer'. Daaronder zat de snelle LZR Racer van Speedo, hoewel de Japanse bond zich heeft verplicht aan het eigen merk Mizuno. Om zijn gelijk te halen verbeterde Kitajima even later het nationale record op de 100 school tot 59,44 seconden.

"Het is een schande dat de Japanse zwemmers niet in de gelegenheid zijn een pak van Speedo te dragen. Ik ben blij met deze kans. Het is een verschrikkelijk goede outfit. Je ziet het toch zelf aan de resultaten", fulmineerde Kitajima. Nog vier collega's onderstreepten dat met Japanse records in de LZR, een pak dat volgens Kitajima's coach Norimasa Hirai een "vorm van doping" is.

Hint

Huisleverancier Mizuno had de hint al begrepen en probeerde, uit angst dat alle Japanse zwemmers overstappen naar Speedo, in allerijl nog een eigen, op de zwaardvis geïnspireerd revolutionair pak te ontwikkelen in samenwerking met Asics en Descente. De Japanse sportartikelenfabrikant had in het verleden een licentie-overeenkomst met Speedo, maar ging vorig jaar zijn eigen weg met medeneming van de nationale zwemselectie.

"Ik wil dat Mizuno beter zijn best doet", klaagde Katajima, die in Athene 2004 goud won op 100 en 200 school. "Ik wil een pak dragen dat me helpt olympisch kampioen te worden."

Tevredenheid

In Nederland zwichtte Pieter van den Hoogenband, onder contract bij Nike, nog maar kort geleden voor het nieuwe materiaal en het lichaamomspannende zwempak. Hij toonde donderdag zijn grote tevredenheid over de LZR Racer.