EINDHOVEN - Pieter van den Hoogenband zwoer lang bij de 'ouderwetse ballenknijper' en de lange broek. Nu de ontwikkelingen in de zwemsport elkaar razendsnel opvolgen, moet ook de drievoudig olympisch kampioen mee met zijn tijd. In zijn eerste officiële wedstrijd in een heel pak kreeg de Brabander de bevestiging dat deze outfit inderdaad sneller is.

In de series van de 50 vrij bij de Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven kwam hij donderdag tot 22,48 seconden. Sinds 2003 was de nationaal recordhouder (22,03) niet meer zo snel op de sprint. "Het ging heel makkelijk, dat was toch wel heel lang geleden", keek Van den Hoogenband op zijn debuut in de de nieuwe zwemkledij terug.

Overstap

"Het heeft ook even geduurd voordat ik van de ouderwetse ballenknijper overstapte naar de lange broek, maar ik moet mee met mijn tijd. De wereldrecords van de afgelopen tijd geven aan dat je die in een pak kunt zwemmen. Het is mooi dat ik nu de kans krijg hiermee stoeien en mijn nieuwsgierigheid kan sussen. Het is een mooi gebaar van Nike."

Van den Hoogenband is voor zijn materiaal in principe afhankelijk van de Amerikaanse firma. Hij heeft sinds 2003 een persoonlijk sponsorcontract met Nike. Na de wereldtitelstrijd in 2007 heeft hij in de verbintenis echter een clausule laten opnemen dat hij in iets anders mag zwemmen als Nike geen gelijkwaardig materiaal kan leveren. In dat jaar zwom hij bij de WK in een broek van Speedo omdat testen hadden uitgewezen dat deze sneller was dan zijn eigen broek.

Testkampioenschap

Na de vele wereldrecords de afgelopen maanden in de LZR van Speedo, heeft hij een beroep gedaan op deze mogelijkheid in zijn contract. In de trainingen is Van den Hoogenband al enige tijd aan het testen met diverse pakken. Hij probeert ze bij de NK in wedstrijdverband uit.

Deze testen zijn met enige geheimzinnigheid omgeven. Van den Hoogenband zei zelf donderdag in een pak van Nike te hebben getest. Zijn coach Jacco Verhaeren sprak echter van een merkloze outfit. "Je moet de mensen niet wijzer maken dan ze zijn", verklaarde Verhaeren de verschillende uitleg. "We zijn nu echt nog in de fase van testen. Je kunt in ieder geval wel stellen dat het pak sneller is dan een broek. Aan de hand van de objectieve testen en ervaringen van Pieter gaan we kijken wat de beste beslissing is voor Peking. Hij is altijd goed geweest in een broek, maar je moet je ogen niet sluiten voor de realiteit."

Aanpassen

Van den Hoogenband moet voor het zwemmen in een pak wel zijn techniek aanpassen. Hij moet zijn schouders meer naar voren houden en recht blijven liggen in het water. "Aan het einde had ik daar wel even moeite mee, maar ik heb er tijdens het trainingskamp in Cyprus al veel op kunnen oefenen. Ik heb daar nog wel voldoende tijd voor. In het verleden was je bezig met taperen, scheren, maar nu trek je zo'n pak aan en is het gaan. Het voelt nu al heel goed aan, dus ben benieuwd hoe het is als ik straks echt in topvorm ben."

Om te oefenen met het olympische programma, waar straks de finales in de ochtend zijn, is het tijdschema van de NK hierop aangepast. Van den Hoogenband zwemt daarom vrijdagochtend de eindstrijd van de 50 vrij.