BOSTON - Boston Celtics heeft een voorsprong genomen in de finale van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Celtics, kampioen van de Eastern Conference, wonnen donderdagavond de eerste wedstrijd in de best-of-sevenserie met 98-88 van Los Angeles Lakers.

Kevin Garnett maakte 24 punten voor de ploeg uit Boston. De andere ster van de thuisploeg, Paul Pierce, moest in het derde kwart naar de kant met een knieblessure. "Ik schrok toen ik hem zag liggen op de vloer", aldus trainer Doc Rivers. Pierce werd langs de kant behandeld en maakte nog geen twee minuten later zijn rentree in het veld. De 30-jarige Amerikaan leidde zijn ploeg vervolgens met negentien punten naar de winst.

Volgens Garnett was de terugkeer van Pierce beslissend in het eerste play-offduel. "Toen hij het veld weer instapte, hoorde ik het publiek tekeergaan. Hij kon op eigen kracht lopen en ik denk dat zijn rentree ons allemaal weer hoop gaf", aldus Garnett.

Bryant

Kobe Bryant, de sterspeler van de Lakers en onlangs verkozen tot meest waardevolle speler van de NBA, werd topscorer voor zijn ploeg met 24 punten. Zondag is de tweede wedstrijd, opnieuw in Boston. Vervolgens trekken beide ploegen naar Los Angeles voor de derde en vierde confrontatie.