PARIJS - Ana Ivanovic heeft donderdag twee vliegen in een klap geslagen. De 20-jarige Servische bereikte door een 6-4, 3-6, 6-4 overwinning op haar landgenote Jelena Jankovic (3) niet alleen de finale van Roland Garros, ze staat vanaf maandag ook voor het eerst in haar carrière bovenaan de wereldranglijst.

Ivanovic neemt de koppositie over van Maria Sharapova, die in Parijs al in de vierde ronde werd uitgeschakeld.

Hoog niveau

In een hoogstaande partij, waarin beide speelsters meer winners dan onnodige fouten produceerden, ging Jankovic het beste van start. De nummer drie van de wereld, die bij het bereiken van de finale de nieuwe nummer een zou zijn geworden, nam snel een 4-2 voorsprong. Daarna kwam Ivanovic beter in haar spel en sleepte ze met breaks in de zevende en negende game alsnog de set binnen.

Ook in de tweede set gingen de eerste twee games naar Ivanovic, maar daarna nam Jankovic het initiatief over. Met aanvallend spel snoepte ze twee keer de servicegame van haar landgenote af, waarna ze op haar eigen service in haar vierde setpunt toesloeg.

Jankovic leek daarna door te drukken, maar nadat ze in de derde set op 2-0 was gekomen, slopen er meer fouten in haar spel. Ivanovic rook haar kans en brak terug naar 3-3. Daarna leverden beide speelsters direct nog een keer hun service in, waarna een break in de tiende game Jankovic fataal werd.

Safina

Om haar eerste grandslamtitel in de wacht te slepen moet Ivanovic zaterdag in de finale afrekenen met de Russische Dinara Safina (13), die eerder op de dag haar landgenote Svetlana Kuznetsova uitschakelde. "Zij zal ook willen winnen", nuanceerde de als tweede geplaatste Ivanovic haar favorietenrol in de finale. "Ik moet eerst maar eens goed zien te herstellen. Gelukkig heb ik morgen een dag rust."