AMSTERDAM - Pat Riley heeft zijn taken als coach van Miami Heat dinsdag neergelegd. De 63-jarige topcoach trok zijn conclusies na een dramatisch seizoen met Miami, dat met slechts vijftien zeges in 82 duels het slechtste resultaat in de NBA behaalde.

Voor Riley was dit het laagste aantal overwinningen in een seizoen in zijn 24-jarige trainerscarrière. Riley coachte Miami in twee periodes. Eerst vanaf 1995 tot en met 2003 en daarna vanaf 2005. Hij wordt opgevolgd door assistent-coach Erik Spoelstra.

Riley bekleedde bij de Heat tevens de positie van voorzitter en in die functie blijft hij wel verbonden aan de club. Hij leidde de Heat in 2006 naar de titel in de NBA, de eerste in de clubgeschiedenis. In totaal zat hij 849 wedstrijden op de bank bij Miami en won 454 duels.

Beste

Pat Riley staat bekend als één van de beste coaches uit de historie van de NBA. De trainer won met twee verschillende teams in totaal vijf NBA-kampioenschappen. Naast een ring met de Heat, won hij de titel in de jaren tachtig viermaal als coach van de legendarische Los Angeles Lakers, met Magic Johnson en Kareem Abdul-Jabbar.

In totaal coachte Riley ruim negentienhonderd wedstrijden in de NBA en meer dan twaalfhonderd keer zegevierde zijn team, een winstpercentage ver boven de zestig procent.

Daarnaast won Riley met drie verschillende teams de prijs van coach van het jaar. Met de Lakers (1990), de New York Knicks (1993) en de Heat (1997). Eerder deze maand werd Riley toegevoegd aan de Hall of Fame van de NBA.