SEVILLA - Bijna twee jaar genoot Edith van Dijk van haar zwempensioen. Haar olympische droom bracht haar vorig jaar toch weer terug in het water.

Bij de wereldkampioenschappen open water komend weekeinde in Sevilla hoopt de 35-jarige Wognumse met het afdwingen van een startbewijs op de tien kilometer haar ultieme wens in vervulling te laten gaan.

"De Spelen hebben mij altijd getrokken. Ik weet zeker dat ik spijt had gekregen als ik het niet had gedaan. Natuurlijk is het een gok. Maar het voelde al snel weer zo vertrouwd. Het is als een oude jas die je weer aantrekt. Hij paste nog helemaal. Ik investeer nu een jaar van mijn leven, maar ik vind het absoluut de moeite waard."

Loopbaan

Aan haar besluit haar loopbaan weer op te pakken, gingen wel wat maanden vooraf. Van Dijk twijfelde of ze het nog wel in zich had weer op topniveau mee te doen. Bovendien was er haar nieuwe thuissituatie met dochter Rosanna. Op de 60-jarige verjaardag van oud-olympisch kampioene Ada Kok trokken de jarige, oud-renner Peter Post, NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra en coach Jacco Verhaeren haar over de streep.

"Ik vertelde toen dat ik weer voorzichtig met zwemmen was begonnen en dat ik me afvroeg ik het nog wel zou kunnen op het hoogste niveau. Zij hebben mij daarvan overtuigd. Na een uitvoerig gesprek met het thuisfront heb ik besloten er voor te gaan."

Bevestiging

Met haar derde plaats bij de wereldbekerwedstrijd in Wenen kreeg Van Dijk de definitieve bevestiging. Haar eerste training viel haar zwaar. Van Dijk werd er door een negenjarige jongen op de rugslag uitgezwommen. Het duurde enige tijd voordat ze progressie maakte.

Ze heeft in de voorbereiding op de WK ook nauwelijks wedstrijden gezwommen omdat ze al haar tijd in de training wilde steken. "Ik kom van heel ver, dus het was belangrijk veel meters te maken. Een wedstrijd kost toch energie, die wilde ik liever aan het opbouwen van conditie besteden."

Niveau

Van Dijk denkt dat ze nu op 90 tot 95 procent van haar oude niveau zit. Maar ze kan nog niet echt inschatten waar ze daarmee nu internationaal staat. "Ik heb er alle vertrouwen in dat ik bij de eerste tien ga eindigen, maar op welke positie weet ik niet. Wat dat betreft zal het voor mij toch wel heel spannend worden en zal ik ook best een beetje zenuwachtig zijn."

In het verleden deed Van Dijk altijd mee om de prijzen. Ze nam in 2005 afscheid met zes wereldtitels. Hoewel de tien kilometer door de olympische status veel nieuwe zwemmers heeft getrokken, verwacht Van Dijk niet dat de concurrentie is toegenomen.

"Ik ging altijd puur voor de winst, dat is nu niet het doel. Maar het gros van de deelnemers is bij mij bekend. Ook nog van mijn tijd toen ik vorig jaar bondscoach was. Ik verwacht daarom niet al te veel verrassingen."

Spelen

Van Dijk probeerde zich in 2004 ook al voor de Spelen te plaatsen. De specialiste op de lange afstand kwam ondanks verwoede pogingen niet in de buurt van de olympische limiet op de 800 meter vrij. "Ik wist toen ook dat ik maar een of twee procent kans had. Maar nu liggen de Spelen veel meer binnen handbereik."

In haar voorbereiding viel Van Dijk terug op haar vertrouwde begeleidingsteam met schoonvader Jaap en echtgenoot Hans van Goor. Ook ging ze in de aanloop naar de WK op hoogtestage in Sierra Nevada.

"Dat heeft vroeger altijd goed gewerkt. Ik heb volledig vertrouwd op mijn oude systeem. Mijn lichaam is daar aan gewend. Het heeft voor mij geen zin om te experimenteren."

Stoppen

Na Peking stopt Van Dijk definitief. Al wil ze misschien nog wel meedoen aan de Europese titelstrijd in Kroatië. "Dat toernooi is drie weken na de Spelen, dus ik kijk hoe ik me daarna voel. Maar dan ga ik echt aftrainen. Ik zou wel een marathon willen lopen. Maar ik ga vooral tijd besteden aan mijn man en dochter. Dat hebben ze dan wel verdiend."