TONGYEONG - Triatlete Lisa Mensink is zaterdag een stap dichter bij deelname aan de Olympische Spelen gekomen. De 30-jarige Canadese, die sinds een jaar in het bezit is van een Nederlands paspoort, eindigde in de wereldbekerwedstrijd van Tongyeong in Zuid-Korea als negende en verdiende daarmee haar eerste nominatie voor Peking.

Mensink moet nogmaals bij de eerste tien in een WB-wedstrijd finishen om een ticket voor Peking te bemachtigen. Ze bewees in het winderige Tongyeong dat ze steeds sterker wordt op de olympische afstand. De geologe schurkte eerder dit seizoen met een elfde en een dertiende plaats al tegen de top 10 aan.

Progressie

De progressie in Tongyeong boekte Mensink bij het lopen, haar zwakste onderdeel. Met zwemmen en fietsen zit ze steevast voorin, maar op de afsluitende 10 kilometer verliest ze doorgaans veel terrein. Dit keer bleef de schade beperkt tot een verschil van 1 minuut 38 met winnares Samantha Warriner.

De Nieuw-Zeelandse won haar zesde wereldbekerwedstrijd in 1.49.49, Mensink kwam uit op 1.51.27. De Britse Hollie Avil finishte als tweede in 1.49.58 en de Tsjechische Vendula Frintova werd derde in 1.50.20.

Tim Don

De Brit Tim Don, wereldkampioen in 2006, won de race bij de mannen in 1.38.14. Hij had zes seconden voorsprong op de Nieuw-Zeelander Bevan Docherty, die de Duitser Jan Frodeno eruit sprintte in het gevecht om de tweede plaats. Nederlandse triatleten waren niet actief in Tongyeong.