AMSTERDAM - De nummers één en twee van de reguliere competitie zijn de eerste speeldag van de openingsronde van de playoffs zonder kleerscheuren doorgekomen. Amsterdam en Den Bosch wonnen hun uitwedstrijd bij respectievelijk Weert en Zwolle en kunnen het zaterdag in eigen huis al afmaken.

Amsterdam had het bij Weert in het tweede kwart even moeilijk, stond bij de rust ook achter met 40-34, maar herstelde zich goed na de rust en speelde de wedstrijd uit met allure: 66-72. Den Bosch stond in Zwolle na het eerste kwart nog achter (19-16), maar stelde daarna orde op zaken en won, zoals het een titelverdediger betaamt: 80-92.

Verrassingen

In het middelste gedeelte van het playoffschema rolden er wel verrassingen uit, hoewel dat betrekkelijk is, want heel veel verschil zat en zit er niet tussen de nummers drie tot en met zes.

Groningen boekte een benauwde, maar knappe en verdiende overwinning in het eigen Matiniplaza. Liefst 4000 toeschouwers zagen hun favorieten met 71-67 winnen van Nijmegen, het decor van de wedstrijd zaterdag en eventueel ook dinsdag. In Rotterdam speelde Bergen op Zoom een goed tweede kwart, ging rusten met een 30-35 voorsprong, maar ging vervolgens onderuit in een prima derde kwart van de thuisploeg. Het werd 57-50 en dat was de basis van de Rotterdamse zege: 76-69.

Belachelijk systeem

Dat lager geplaatste ploegen de playoffs met een thuiswedstrijd konden openen was het gevolg van een absolute dwaling van een FEB-bestuurder, die het idee had dat dit thuisvoordeel zou opleveren. Het tegendeel is natuurlijk waar. Beter gefinishte ploegen als Bergen op Zoom en Nijmegen staan nu in wedstrijd twee onder druk. Dat de leden van de FEB (de clubs, vertegenwoordigd door bestuursleden) het voorstel accepteerden, bewijst alleen maar dat deze mensen niets van sport begrijpen en alleen maar hebben gekeken naar mogelijk wat meer inkomsten. Na een al dan niet dikke uitnederlaag komen er nu eenmaal minder mensen en dat voorkom je met dit belachtelijke systeem, dat nergens ter wereld wordt toegepast en ook zo snel mogelijk dient te worden teruggedraaid.

LATER MEER