AMSTERDAM - 'Haring met uien', een Katwijks gelegenheidskoor, heeft een lied gemaakt dat Marco van Basten ervan moet overtuigen Dirk Kuyt mee te nemen naar het EK. "Als Kuyt niet meegaat, heeft heel Nederland een probleem."

De verkoopcijfers zijn niet het belangrijkste, zegt Kees van der Meij uit Katwijk, een van de initatiefnemers tegen de Telegraaf: "Als Dirk Kuyt maar mee gaat naar het EK."

Van der Meij maakte het lied samen met vier collega's omdat ze bang zijn dat Van Basten de voetballer van Liverpool niet mee neemt naar Oostenrijk en Zwitserland. Bij de laatste twee oefenwedstrijden werd Kuyt, die zijn jeugdopleiding bij het Katwijkse Quick Boys kreeg, buiten de selectie van Oranje gehouden.

Heel Nederland heeft een probleem als Kuyt thuis moet blijven, zegt Van der Mey tegen de krant. "Dan kunnen we het in die verschrikkelijke poule met Frankrijk en Italië wel helemaal vergeten."

Volgens Van der Mey zijn Dirk Kuyt en vooral zijn kinderen erg onder de indruk van het nummer, die hebben de plaat al grijsgedraaid.

De initiatiefnemers hebben zelfs een heuse videoclip gemaakt. Voor wie mee wil zingen, hier alvast het refrein: "Naar Oostenrijk en Zwitserland wat is er aan de hand? / Het EK is in zicht dus kampioen wordt Nederland. / De coach dat is Van Basten die ze traint in Katwijk aan Zee, / Kuijt is onze grote held die moet natuurlijk mee."