PEKING - Het internationaal olympisch comité (IOC) buigt zich deze week over de toekomst van de estafettetocht van de olympische vlam. Dit naar aanleiding van heftige protesten en onderbrekingen tijdens de olympische fakkelloop in Londen en Parijs de afgelopen dagen.

Het IOC-bestuur komt donderdag bijeen in Peking voor een vergadering. IOC-lid Kevan Gosper verwacht dat de toekomst van de fakkelloop op de agenda zal staan. Het afbreken van de huidige tocht van de vlam is geen optie, aldus de Australiër dinsdag, maar er zal wel gepraat worden over het schrappen van internationale routes in de toekomst.

Olympia

De fakkelloop zou zich voortaan moeten beperken tot een tocht van Olympia in Griekenland rechtstreeks naar het gastland, vindt Gosper. Voor de Spelen in Sydney in 2000 deed de vlam ook een aantal eilanden in het Pacifisch gebied aan.

In 2004, toen de Spelen terugkeerden in Athene, ging de fakkel symbolisch langs alle vorige gaststeden. De autoriteiten in Peking stelden op hun beurt voor de vlam een ambitieuze route over de hele wereld samen.

Video: Fakkelloop ter discussie

Platform

Betogers tegen de schending van de mensenrechten in China grepen deze tocht dankbaar aan als platform en dat leidde tot nu toe tot hevige protesten in Londen en Parijs.

De fakkeltocht moest maandag in Parijs zelfs onderbroken worden. De vlam werd tijdelijk gedoofd en met de loper op een bus gezet. Actievoerders hebben soortgelijke acties aangekondigd voor San Francisco, waar de olympische vlam woensdag arriveert.