AMSTERDAM - Tegen alle verwachtingen in heeft Amsterdam de grootste moeite gehad om van Den Helder te winnen. Pas na twee verlengingen bij de stand 105-102 konden de lichten uit in Sporthallen Zuid. De overige wedstrijden kregen wél een logische uitslag.

Amsterdam - Den Helder

De nummer één tegen de nummer laatst. Een typische wedstrijd waarin Amsterdam-coach Arik Shivek zijn vermoeide kernspelers een beetje rust zou kunnen geven om nieuwe energie op te doen voor de playoffs, die bijna voor de deur staan. Gewoon even winnen. Maar Amsterdam kwam van een koude kermis thuis. Den Helder wenste zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank te laten leiden.

Het verzet van Den Helder, dat dus pas na twee verlengingen bij 105-102 de witte vlag hees, was wonderbaarlijk. Vooral omdat spelverdeler Dane Bradshaw nog altijd niet kon spelen en bovendien zijn eerste vervanger Mitchell Kouwijzer ook aan de kant moest blijven. Maar het is eerder aangetoond: gewonde dieren krijgen extra kracht.

Zo ook dus Den Helder dat 'normaal' achter kwam in het eerste kwart, maar daarna de vijf punten (16-11) snel inliep. Vervolgens ging het gelijk op. Amsterdam kreeg niet de kans een gat te slaan en uiteindelijk moest er bij 79-79 worden verlengd. Ook de eerste vijf minuten extra tijd boden geen oplossing (92-92) en pas in de tweede overtime gaf Den Helder zich over.

De Amsterdamse guards waren de beste schutters: Trent met 23 en Gipson (foto) met 22. Zij werden aan Helderse kant overtroffen door Duffey (31) en Kulawick (24).

Rotterdam - Zwolle

Zwolle heeft klaarblijkelijk heel veel moeite om te scoren in het Rotterdamse Topsportcentrum. De vorige keer boekte de ploeg van Herman van den Belt daar het seizoendiepterecord van 47 punten en de score van zaterdag (58 punten slechts) is ook een eredivisie-onwaardig totaal. Zonder echt goed te spelen werd Rotterdam daarom simpel winnaar: 79-58.

Het was in feite nooit een echte wedstrijd, want halverwege zat de thuisploeg al op rozen na kwarten van 20-12 en 21-12. Een blik op de cijfers maakt duidelijk dat er weinig te genieten viel, want alleen het percentage driepunters van Rotterdam was op niveau met 44.4, terwijl alle andere percentages in de pas liepen met het matige niveau van de wedstrijd.

Groningen - Leeuwarden

De noordelijke derby is eigenlijk altijd een aardige wedstrijd. Maar dan moet het ook in het scoreverloop wel een wedstrijd zijn. Dat nu was niet het geval, want Groningen sprong onmiddellijk weg naar een 31-17 tussenstand na het eerste kwart en Leeuwarden kwam vervolgens nooit meer in de buurt. De gasten kwamen steeds verder achter en konden alleen in het laatste kwart nog gelijke tred houden, toen Groningen wat gas terug nam. Raoul Heinen werd topscorer met 22 punten.

Leiden - Den Bosch

Voor Leiden lijkt het te gaan aankomen op de laatste speeldag. Dan speelt de ploeg van Ivo Boom in Zwolle en staat Weert tegenover Leeuwarden. Leiden of Weert gaat achtste worden en dus naar de playoffs. De thuisploeg had zaterdag een flinke stap kunnen zetten, maar ook de derde wedstrijd tussen beide teams in Leiden (er werd daar ook voor de beker gespeeld) werd gewonnen door Den Bosch.

Na een goed tweede kwart leidde Leiden bij de rust met 40-34, maar verspeelde die voorsprong snel. Den Bosch nam de leiding over en omdat daarna elke score van Leiden door Den Bosch werd beantwoord, bleef het verschil in takt en won Den Bosch voor de elfde keer in twee jaar van Leiden, dat zelf nog nimmer won van de regerend landskampioen: 89-97.