AMSTERDAM - De Chinese basketballer Yao Ming doet er alles aan om tijdens de Olympische Spelen in Peking weer te kunnen spelen. De speler van Houston Rockets werd begin maart geopereerd aan een stressfractuur in zijn linkervoet, maar dat is voor de 2,29 meter lange reus niet voldoende.

Komende week treft Yao, die een van de grote sterren uit de Chinese sport is, de beste traditionele doktoren uit zijn vaderland.

"De traditioneel Chinese geneeskunde heeft een geschiedenis van duizenden jaren, dus het heeft zeker waarde", verklaarde de basketballer vrijdag tijdens een persconferentie in Peking. De NBA-ster kwam op krukken binnen en zei dat zijn herstel 'best goed' gaat. In China wordt de blessure van Yao op de voet gevolgd. Samen met Wang Zhizhi van Dallas Mavericks moet hij het Chinese team dragen, maar Wang is onlangs aan zijn knie geopereerd. Yi Jianlian van Milwaukee Bucks ondergaat binnenkort een scan vanwege een kwetsuur aan zijn linkerknie.

"Dat geeft aan hoe belangrijk de Spelen voor ons zijn", legde Yao het verzamelde journaille uit. "We zeggen niet: 'ik ben geblesseerd, het is voorbij' en gooien dan het bijltje erbij neer. De Spelen zijn in ons eigen land en dat is bijzonder."

Olympische vlam

De basketballer wordt in verband gebracht met het dragen van de olympische vlam, wellicht zelfs op de openingsceremonie, maar daar kon de Chinees niets over zeggen. "Het zou natuurlijk een enorme eer zijn om de vlam te dragen, maar in mijn huidige conditie kan ik niet eens 200 meter rennen."