NANTES - De Nederlandse tafeltennisster Li Jie heeft zich vrijdag vrijwel zeker geplaatst voor de Olympische Spelen. De 24-jarige Noord-Hollandse versloeg bij het kwalificatietoernooi in Nantes de Kroatische speelster Sandra Paovic in de finale van poule Q en bemachtigde daarmee een deelnamebewijs voor 'Peking'.

Li Jie moet van sportkoepel NOCNSF nog vormbehoud tonen. Echter, dankzij de kwalificatie van Li Jie heeft Nederland (dat met Li Jiao al een afgevaardigde had) zeer goede kansen zich ook te plaatsen voor het olympische landentoernooi. In dat scenario zou het onlogisch zijn dat NOCNSF Li Jie geen toestemming geeft om ook op het individuele toernooi uit te komen.

De speelster van TTV Den Helder was dit olympisch kwalificatietoernooi een klasse beter dan al haar tegenstandsters. Ze verloor in Nantes slechts één game. Ook in de finale, tegen Paovic, trok ze de winst op eenvoudige wijze naar zich toe, 4-0: 11-6 11-6 11-9 11-3. "Ik kan dit niet geloven", sprak ze. "Het ging ook allemaal zò makkelijk. Paovic kan normaal goed tegen verdedigsters spelen, maar tegen mij had ze het moeilijk."

Li Jie, die op haar 16e naar Noord-Holland kwam, kreeg afgelopen november een Nederlands paspoort. In de eerste zes maanden als international van Oranje bereikte ze op de WK voor landenteams de kwartfinale en stelde ze deelname aan de Olympische Spelen veilig. "Hier had ik nooit rekening mee gehouden", zei Li Jie.