AMSTERDAM - Normaal gesproken staan er altijd wel een paar seniors - spelers in hun laatste collegejaar - in het All-America team van het toonaangevende persbureau Associated Press. Nu niet. Voor de eerste keer in de zestig jaar dat dit sterrenteam wordt samengesteld.

In theorie spelen dus de vijf beste spelers van dit moment komend seizoen nog gewoon voor hun collegeteam. Maar het is natuurlijk denkbaar dat een paar zich nu reeds melden voor de NBA draft en in het seizoen 2008-09 de miljoenen al gaan ophalen.

Een opleiding afmaken is natuurlijk niet onbelangrijk. Ook al heb je dan vermoedelijk het geld niet meer nodig, er komt een tijd dat je iets anders moet gaan doen dan basketballen en dan is het handig toch een opleiding te hebben afgerond. Nu kan dat altjd nog via zomerstudies en dus kiezen velen voor een vroegtijdige entree in het walhalla van het basketball. Ook al omdat langer op college blijven blessurerisico's met zich meebrengt en omdat daardoor een grote loopbaan als prof de mist in kan gaan.

Hansborough

Natuurlijk behoort Tyler Hansborough van North Carolina bij de beste vijf van het land. Daar kan geen twijfel over bestaan. 'Psycho T', zoals zijn bijnaam luidt, gaat een heel grote toekomst tegemoet, is de grote man bij de Tarheels en heeft al een verkiezing tot beste speler van de Big 12 Conference op zak.

Ook Michael Beasley van Kansas State is een logische keuze. Met een gemiddelde van 26.5 punten en 12.4 rebounds stak de 2.08 meter lange forward ook dit seizoen zijn neus nadrukkelijk aan het venster.

D.J. Augustin leidde de Texas Longhorns naar de regionale finale en had dit seizoen gemiddelden van 19.8 punten en 5.7 assists en Kevin Love was de bepalende speler bij de UCLA Bruins, één van de vier ploegen in de Final Four, die komende weekeinde wordt gespeeld. De vijfde speler is Chris Douglas-Roberts, de uitstekende schutter van Memphis, een ploeg die we ook terugzien in het eindtoernooi van de NCAA.