AMSTERDAM - Koploper Amsterdam aast op de dubbel en staat in elk geval reeds in de finale van de beker. Tegenstander wordt de winnaar van Den Bosch-Rotterdam, een duel dat zaterdag in de Brabantse hoofdstad staat gepland.

Amsterdam - Bergen op Zoom

Het duel om een finaleplaats in de beker tussen de nummer 1 en 2 van de competitie was natuurlijk een mooi affiche. Die belofte werd ook ingelost. De thuisploeg moest het nog altijd stellen zonder Peter van Paassen (enkelblessure) en dat is natuurlijk een gevoelig verlies. Omdat juist Bergen op Zoom sterk is onder de borden, was daar zonder de center van Oranje betrekkelijk weinig te halen voor Amsterdam.

Maar Arik Shivek heeft natuurlijk meer ijzers in het vuur. Bijvoorbeeld een prima backcourt met de kleine mannen Teddy Gipson, Tamien Trent en nieuwkomer Sheiku Kabba, die met 18 punten topscorer werd. Het trio maakte in totaal 51 punten. Maar Amsterdam had het bepaald niet gemakkelijk tegen de sterke Brabantse ploeg. Bij de rust was het 46-53 en kort na het begin van de tweede helft leken zich serieuze problemen te ontwikkelen bij 48-61.

De ploeg van Erik Braal maakte echter te veel persoonlijke fouten. Amsterdam mocht in de tweede helft 24 vrije worpen nemen en gooide er daarvan 18 raak. Het gat werd snel kleiner en was aan het einde van het derde kwart zelfs helemaal dicht: 70-70. Uiteindelijk had Amsterdam dan toch de langste adem en won met 95-90.

Weert - Groningen

Beide ploegen stonden voor de tweede keer in zes dagen tegenover elkaar, dit keer in Limburg. Het werd een heel andere wedstrijd dan de vorige. Dat kwam niet in de laatste plaats, omdat Groningen niet kon beschikken over de Duitser Guido Grunheid, die een meniscusoperatie moet ondergaan. Dat betekent vermoedelijk einde seizoen. In de Groningse ziekenboeg heeft hij gezelschap van de Spanjaard Emi Morales en de Servier Jovan Zdravkovic.

Weert kwam een beetje uit de dip van de laatste tijd en zag kansen. Die waren er ook bijna de hele wedstrijd, maar in de slotfase kwam Groningen - met een prima spelende en weer herstelde Niels Meijer, die 20 punten maakte - naast de Limburgers en ging er meteen overheen naar een 90-96 overwinning.
Weert zakte daardoor weer naar de negende plek, omdat Leiden van Den Helder won.

Leiden - Den Helder

Het zal vast Johan Cruijff zijn geweest, die ooit heeft gezegd dat je pas een goede ploeg bent als je slechte wedstrijden wint. Daar moet coach Ivo Boom van Leiden zich dan maar aan vasthouden, want als je het heel vriendelijk zegt was het 'niet best' wat zijn ploeg de 800 toeschouwers in de Vijf Meihal voorschotelde. Met name verdedigend was het zwak en daarnaast verliep de omschakeling van verdediging naar aanval te traag.

Het gevolg was dat Leiden de hekkensluiter niet van zich kon afschudden en in het begin van het vierde kwart zelf vijf punten achterstond (61-66). Maar Leiden kan altijd rekenen op het waanzinnig fanatieke publiek, dat massaal achter de ploeg ging staan en het dak bijna van de antieke hal blies. Binnen de lijnen buffelde met name David Chiotti door, zodat Leiden winnend over de meet ging bij 87-82 en de achtste plek weer overnam van het verliezende Weert.