Beste Dirk,

731 officiële wedstrijden voor FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe, 269 doelpunten. Twaalf daarvan (tien in de competitie, twee in de beker) maakte je dit seizoen en je bent still counting.

Aardige prijzenkast, ook: brons en zilver op een WK, Turkse dubbel, KNVB-beker, League Cup, Turkse Super Cup. En wie weet wat er nog bijkomt.

Wie had dit gedacht toen Dirrukkie in 1998 de overstap maakte van Quick Boys naar het betaalde voetbal, hè? Knap hoor, hoe je telkens een stap hoger ging en tegen de verwachtingen in overal met vlag en wimpel bent geslaagd.

Ik geef toe dat ik ook weleens dacht: dit gaat net een stapje te ver. Bijvoorbeeld toen je van Feyenoord naar Liverpool ging. Maar toen je een grote meneer op Anfield werd, sloot ik niets meer uit, dat was het moment waarop ik besefte: Dirk Kuijt mag en kan je nooit afschrijven.

Het is jammer dat Danny Blind en Guus Hiddink dat tóch deden na het WK omdat ze zich zo nodig moesten afzetten tegen Louis van Gaal. Wat bezielde ze om je bijna lachend terzijde te schuiven na 104 interlands en 24 doelpunten terwijl de huidige, dolende generatie een leidende hand nodig heeft?

Argwanend

Knap hoor, hoe je je inhield en zonder te knipperen beweerde dat je dankbaar was voor die mooie tijd bij Oranje en dat je het zo fijn hebt gehad. Op die manier die iedereen inmiddels van je kent: weglachen, beweren dat het niet om Dirk Kuijt draait en de mouwen nog verder opstropen.

Ten aanzien van dat ongebreidelde positivisme ben ik nog steeds weleens argwanend. Die rol van motivator wantrouw ik. Omdat ik denk te weten dat je niet zo braaf bent als je jezelf voordoet, omdat het in Dirk Kuijt wel degelijk draait om Dirk Kuijt en omdat mensen eenvoudigweg niet altijd zo blij kunnen zijn als jij, zó positief en betrokken bij iedereen en alles.

Soms ook, meen ik die ware aard te herkennen. In de onnatuurlijk witte tandjes, bijvoorbeeld. Of de 'y' waarmee jij vaak jouw eigen achternaam spelt. Of laat spellen door marketingboys. Op cynische momenten denk ik dat je door hen bent uitgevonden.

Maar goed, zo creatief zijn ze ook weer niet en ik wil in deze brief eigenlijk helemaal niet cynisch worden, daarvoor is mijn respect voor de voetballer Dirk Kuijt veel te groot. Dat heb je afgedwongen door een mooie, lange carrière waarin je nimmer verzaakte, nooit geblesseerd raakte en altijd beter bleek dan gedacht.

Afgedwongen ook door de manier waarop je je belofte aan Feyenoord inlost. Vond het een boude bewering, toen je naar Liverpool ging en beloofde dat je ooit terug zou keren naar Rotterdam. En toen je de vele miljoenen van Fenerbahçe verkoos boven de lokroep van De Kuip, dacht ik: zie je wel.

Weer op het verkeerde been gezet. Je keerde terug, bent naast tv-dominee (toch een beetje cynisme, sorry) inmiddels topscorer en je toont je een leider, een vedette en een voorbeeld voor de Verschrikkelijke Ikke-generatie waarmee we zitten opgescheept. Tegelijkertijd ben je die gewone jongen waar het legioen zo van houdt.

Eresaluut

Je hebt Feyenoord gereanimeerd, Dirk, en dat is knap. Wat zeg ik: je hebt de hele eredivisie gereanimeerd. Duels tussen Ajax en Feyenoord doen er weer toe, iedereen heeft weer iets om oprecht naar uit te kijken en dat allemaal dankzij jou. Dank daarvoor.

Ik wil afsluiten met een eresaluut aan een uitstervend ras. Jóuw ras. Waarbij ik Pierre van Hooijdonk citeer toen ik hem kort na de winst van de UEFA Cup in 2002 vroeg wat de rol van Paul Bosvelt was in het succes van Feyenoord.

"Functionele techniek, oersterk, perfecte wedstrijdinstelling, stille leider. Ongelooflijk belangrijk en zwaar onderschat. Hij is een krijger, een soldaat."

Met hetzelfde, diepe respect dat ik nu voel voor jou: "En je weet wat ze over dit soort jongens zeggen. Old soldiers never die, they just fade away."

Remco Regterschot is ook te volgen via Twitter :  @remregterschot