Houdt u 'm vrij? 17 november, Duitsland-Nederland in Hannover. Vriendschappelijke interland, gewoon, omdat het kan. Dat zal ze leren.

Door Menno Pot

Toen de vriendschappelijke interland Duitsland-Nederland in juli werd aangekondigd, bevatte het bericht nog een ontsnappingsclausule: "Nederland en Duitsland spelen op 17 november 2015 een oefenduel", stond er. "Enige voorwaarde is dat beide landen zich direct hebben geplaatst voor het EK."

Over de vraag of aan die enige voorwaarde voldaan is, hoeven we het niet meer al te uitgebreid te hebben. Toch verscheen deze week het bericht dat de wedstrijd doorgaat: Duitsland-Nederland, 17 november in Hannover. De KNVB heeft geen gebruik gemaakt van de ontsnappingsclausule en ik denk dat dat een bewussie is.

Ik zeg: uitstekend idee.

Dat zal ze leren, moet de KNVB hebben gedacht. Salaris inhouden, daar krijg je maar juridisch gedonder van. Dan maar een avondje keiharde billenkoek in een Duits voetbalstadion vol hoongelach, treiterende spreekkoren en spandoeken van de strekking 'Ohne Holland fahr'n wir zur EM', opgehangen door oosterburen die gierend van het lachen grappen over oranje geverfde caravans staan te maken.

Nu nog zorgen dat alle faalhazen van de kwalificatiecampagne die wedstrijd ook werkelijk meemaken. Ik zou het wel weten als ik Wesley Sneijder, Robin van Persie of Memphis 'Paddington' Depay was. Ik zou op 17 november last hebben van een ingegroeide teennagel. Of kiespijn. Of migraine. Of platjes. Of een druiper. Wat dan ook. Ik zou in elk geval niet meegaan naar Hannover.

Nederigheidstournee

Voor dat onderduikgedrag moet de KNVB een stokje steken. De KNVB moet een voorbeeld nemen aan de filiaalmanager van de supermarkt waar ik ooit vakkenvuller was. In de aanloop naar de gehate (want lange en zware) jaarlijkse 'balansdag' hing die een vel papier in de kantine met de tekst: 'Vrijdag a.s.: balansdag. Geen vrij. Niet ziek.'

Dát moet de regel zijn voor de nederigheidstournee van het Nederlands elftal. Ja, dat leest u goed: tournee. Met één bliksembezoekje aan Hannover mogen ze er niet vanaf komen.

Tegelijk met de hernieuwde aankondiging van de strafexpeditie naar Hannover maakte de KNVB nóg een vriendschappelijke interland bekend: uit tegen Wales, op 13 november.

Voor wie het was ontgaan: Wales, het hoofdzakelijk door schapen bevolkte Drenthe van Groot-Brittannië, met ongeveer evenveel menselijke inwoners als de Mookerheide, plaatste zich uiteraard voor het EK, zoals eigenlijk álle Europese landen - behalve Nederland dan.

Briljant plan van de KNVB: Oranje de komende maanden een tergend lange reeks oefenpotjes laten spelen, die uiteraard allemaal worden verloren, zodat de bond met goed fatsoen een handvol spelers met pensioen kan sturen, succescoach Blind de laan uit kan sturen voordat het weer om het echie gaat - en Bert van Oostveen kan vertellen dat hij maar gauw een ander baantje moet zoeken.

Verplichte erehaag

Ik hoop dat Wales-uit het begin is van een lange, lange reeks oefeninterlands tegen álle EK-deelnemers. Ik hoop dat de KNVB onze jongens op een eindeloze tournee van 'uitzwaaiwedstrijden' stuurt. En dat ze dan in elke stad, na weer een suffe nederlaag, verplicht een erehaag moeten vormen voor de EK-gangers. Van Reykjavik tot Bratislava.

Voetballen zullen ze. Voetballen tot ze grienend van ellende het nationale aardappelveld van Noord-Ierland of Albanië af strompelen.

En het Oranjepubliek moet mee. Ook voor straf, gewoon omdat ze zulk stom kermisvolk zijn. 'Clowns. Not football supporters.Vlaggetjes op de wangen. Brulshirt aan. Bos winterpenen op het hoofd en toekijken. Verplicht. 24 uitzwaaiwedstrijden lang.

Het is me het weekje wel. PSV onderaan in de Champions League-groep. Geen enkele Nederlandse Europa League-deelnemer op een plaats die goed is voor een plek in de volgende ronde. In deze speelronde: ruim 360 minuten Europees voetbal door Nederlandse clubs, één doelpunt (een strafschop).

En Oranje gaat dus oefenen tegen EK-gangers. Dat kon er ook nog wel bij. Het is de slagroom op de taart der sneuheid. De KNVB heeft blijkbaar masochistische trekjes en mag kennelijk graag uitgelachen, weggehoond en vernederd worden.

De gifbeker moet helemaal leeg, mensen. He-le-maal leeg. En als u hem leeg heeft, dan bestelt de KNVB nog een rondje.