Met een stukje over de uitschakeling van Oranje kunnen we niet meer aankomen. Daarom: een column die nergens over gaat.

Door Menno Pot

Donderdag. Er moet een stukje komen voor de vrijdagochtend. Maar waarover? Zal ik de kwalificatiecampagne van Oranje vergelijken met de maiden voyage van de Titanic? De fatale vlucht van het ruimteveer Challenger?

Nee. Dat heb je als je vrijdagcolumnist bent: tegen de tijd dat de vrijdag aanbreekt, hebben ongeveer alle collega's hun plasjes al tegen Oranje gedaan. Alle woorden zullen dan onderhand wel gezegd zijn: de vernietigende, de relativerende, de schampere over de relativerende, de ironische, de spottende, de oprecht verontwaardigde.

Nee, de implosie van Oranje, dat kan op vrijdag niet meer. Maar wat dan wel?

Alle bij de UEFA aangesloten bonden, 54 in aantal, hebben hun steun voor Michel Platini uitgesproken. De man is gearresteerd, geschorst, er loopt een zaak tegen hem en hij heeft al jaren de schijn tegen, maar Europa steunt hem. Unaniem. Kennelijk willen we echt niet dat er iets verandert.

Zit daar een stukje in? O wacht, nee: vorige week al over Platini en Van Praag geschreven. Nooit twee weken achter elkaar over hetzelfde schrijven. Geen UEFA dus. Sowieso een beetje klaar met dat geëmmer.

Cadeautjes

Donderdagavond. Nog steeds geen onderwerp. Competitievoetbal is er niet. Nergens. Wat te doen?

En dan ineens zijn daar cadeautjes uit de hemel. Als rijpe appelen vallen ze uit de boom, plof, op het picknickkleed.

Wes en Yo hebben hun kind (m/v) Xess Xava genoemd. Goud. Xess Xava. Dat is geen tikfout. Het is een bewussie, want dan zijn de initialen 'XXS'. Ik ben natuurlijk te oud om te begrijpen hoe goed dat gevonden is, maar het schijnt serieus het verhaal achter de naamkeuze te zijn. Ik verzin dit niet.

Xorry? Xat Xeg Xe? Xess Xava! En daar komen de gedachten. De ideetjes. De tweets. Xess Xava. Goeie genade. Wie belt de Kinderbescherming?

Xess Xava is een jongen. Hoe spreken we zijn naam eigenlijk uit? Of noemen zijn ouders hem gewoon Kets?

Het jochie is 52 centimeter lang. Nu al langer dan zijn vader. Nee. Flauw. Niet doen. Hmm. Xess Xava. Nog even laten rusten. Kijken of het de vorm van een stukje aanneemt.

Kijk nou, nog meer breaking news. Tscheu La Ling stapt al weer op bij Ajax. Dat is om te gillen zo leuk, natuurlijk. Tscheu is het weer beu.

Johan Cruijff staat al jaren te drammen en te stampen dat hij Ling wil hebben. Ik wil Ling! Ik wil Ling! NEE!! LING!! De kwestie ging tot in de rechtbank. En dan weet hij Ling eindelijk als adviseur de organisatie binnen te fietsen, kapt hij er meteen weer mee. Het kan alleen bij Ajax. Leuke grap op Twitter: vluchte-Ling.

Van Persie

Spelen met de gedachte dat Ling bij Ajax gestopt is omdat de FIFA graag wil dat hij Blatter opvolgt? Willem Holleeder als tegenkandidaat? Daar zit misschien iets leuks in. En dan moet er ook een gefingeerd interview in: "Het implementeren van mijn niet-geschreven rapport viel niet langer te combineren met het leiden van mijn niet-bestaande bedrijven."

En dan schijnt FC Barcelona ook nog Robin van Persie te willen overnemen van Fenerbahçe. Leuk? Iets over zijn eigen goal tegen de Tsjechen? Mwah. Nee.

En kijk nou eens: nu heb ik al die dingen aangestipt. 54 Europese voetbalbonden die zonder meer de op zijn minst verdachte Michel Platini steunen. Een klein Sneijdertje dat om volstrekt mysterieuze redenen Xess Xava heet. Een luchtfietsende ondernemer die Ajax gaat redden, maar er al weer tabak van heeft voor 'ie überhaupt begonnen is. En o ja: het Nederlands elftal gaat niet naar het EK.

Het zijn de bouwstenen van een stukje dat eigenlijk nergens over gaat. U zult het ermee moeten doen: dit stukje gaat nergens over. Maar op de een of andere manier past dat wel bij deze week en de staat van het voetbal in het algemeen, dus we laten het maar een keertje zo.