Sepp Blatter geschorst en (verrassender) ook Michel Platini, ondanks de ‘Platini-garantie’ van Michael van Praag. Een vervanger is al gevonden.

Door Menno Pot

Die aanhoudende shitstorm bij de FIFA… Ik zou 'm inmiddels spuugzat zijn geweest als hij, behalve ergerniswekkend en verbijsterend, ook niet zo ontzettend komisch was. Je blijft je verwonderen.

Om te beginnen zijn Sepp Blatter en Michel Platini dus geschorst door de ethische commissie van de FIFA. De dijenkletser die je nodig hebt om in één klap weer helemaal in het dossier te zitten, staat niet in de eerste helft van die zin, maar in de tweede: de FIFA heeft een ethische commissie.

Daar moet je verder niets over zeggen; die woorden moet je gewoon een paar keer langzaam lezen, de woorden proevend, genietend van de absurditeit ervan. De FIFA heeft een ethische commissie.

En daarna gauw richting Zeist kijken om het schaamrood op de kaken van Michael van Praag en de KNVB te zien. Jongens, hoe zwetsen we ons hier uit? Even het geheugen opfrissen: Van Praag en de KNVB waren nogal enthousiast pleitbezorger van Platini, die inmiddels door de FIFA én zijn eigen werkgever UEFA geschorst is.

Het kwam al langer een tikje naïef op me over, die onvoorwaardelijke Zeistse steun voor Platini. Dat de Nederlandse bond geen openlijk wantrouwen uitsprak, kan ik best begrijpen, maar was een iets ingetogener toon niet meer op zijn plaats geweest? Of op zijn minst verstandiger?

Dat Qatar het WK 2022 heeft 'gekocht', weten we al een tijdje. Dat Platini hartstikke pro-Qatar was ook.

Verdachte afspraakjes

In juni 2014 meldde de Engelse krant The Sunday Times dat men een ‘cache' vol e-mailcorrespondentie over het omstreden WK in bezit had. Eén van de meest opmerkelijke bevindingen: onder de prominente officials die in de aanloop naar de toewijzing van het toernooi een paar verdachte afspraakjes hadden, bevond zich Platini.

Ik zou, als ik Van Praag was geweest, vanaf dat moment een klein, formeel slagje om de arm hebben gehouden in mijn steunbetuigingen aan de beste man. Een soort mondelinge disclaimer van de strekking 'mits integer' of '100 procent zeker weet je het natuurlijk nooit in de voetbalwereld'.

"Onze steun aan Platini gaan we niet zomaar intrekken omdat een Engelse krant belastend materiaal zegt te bezitten, maar dit moet wel uitgezocht, want laat één ding duidelijk zijn: corrupte officials steunen we niet." Iets in die trant.

Maar nee. Niets dan stelligheid. Van Praag hield helemaal geen slag om de arm. Sterker, hij zei op 17 augustus nog dat hij 'garandeert' dat Platini brandschoon is.

(Ach ja, garantie. In mijn studententijd cirkelden junks rond ons universiteitsgebouw op vers gestolen fietsen, die ze te koop aanboden door in het voorbijgaan 'fiets' naar je te lispelen. Eén van de vaste verkopers probeerde zijn concurrenten af te troeven door erbij te zeggen dat je bij hem 'twee jaar garantie' op je nieuwe rijwiel kreeg.)

Ik vermoed dat Van Praag een beetje in de maag zit met zijn 'Platini-garantie'. De komende tijd zal de KNVB moeten verzinnen wat die precies behelst of hoe ze er onderuit komen. Dat wordt boeiend, want met behoud van geloofwaardigheid zal het waarschijnlijk niet gaan.

Broekie

Ondertussen heeft de FIFA een interim-president gevonden die de taken van Blatter voorlopig zal overnemen: de Kameroener Issa Hayatou. Slechts 69 jaar. Een jong talent, zullen we maar zeggen. Een broekie.

"De 69-jarige Kameroener is niet van onbesproken gedrag. In 2011 kreeg hij een reprimande van het Internationaal Olympisch Comité omdat hij steekpenningen zou hebben aangenomen van het sportmarketingbureau ISL", las ik ergens.

Ik neem aan dat de ethische commissie akkoord is met deze benoeming, dus aan de geschiktheid van de heer Hayatou hoeven we niet te twijfelen.

Had ik dat trouwens al gezegd, dat de FIFA een ethische commissie heeft?