Persconferentie bij ADO! Henk Fraser heeft een contractverlenging van één seizoen gekregen, ook al vliegt de Chinese kraanvogel westwaarts.

Door Menno Pot

Ik vond het een legendarisch Nederlands voetbalmoment, die surrealistische schertsvertoning die onder de noemer 'persconferentie' werd opgevoerd bij ADO Den Haag, vorige week.

Je kunt van mening verschillen over de vraag of het nou een hoogtepunt of een dieptepunt in de Nederlandse voetbalhistorie was (qua humor het eerste, in andere opzichten het laatste), maar dat het historisch was (en vooral historisch bizar) daar kan geen discussie over bestaan.

Het begon op donderdag 24 september. Toen was er al een persconferentie van ADO in Peking. Dat was apart, want zoals u weet komt ADO niet uit Peking maar uit Den Haag. Peking ligt 7873 kilometer verderop, als je tenminste met het vliegtuig gaat. Over de weg is het verder.

Daar, in Peking, wilde ADO-eigenaar Hui Wang even iemand aan de pers voorstellen. Naast hem stond Gao Hongbo, een soort Chinese Andries Jonker, door Wang aangesteld als assistent-trainer van ADO. Wang en Hongbo hielden glimlachend een perkamentachtig certificaat met ADO-embleem omhoog. Daar stond het allemaal op. Het was buitengewoon officieel.

"Als assistent-trainer krijg ik de kans om de denkwijze van de hoofdcoach te leren begrijpen", zei Gao Hongbo (maar dan in het Chinees). "Aan de ene kant wil ik nieuwe dingen leren, maar anderzijds moet ik als assistent-coach de hoofdcoach adviseren en kijken wat er beter kan."

Klassiek

Bij ADO keken ze er vreemd van op en dus volgde op vrijdag 25 september die nu al klassieke persconferentie met persvoorlichter Ronald van der Geer en trainer Henk Fraser, die niets mochten zeggen maar desondanks iets moesten zeggen.

Nee hoor, meneer Hongbo wordt geen assistent en zal ook niet naast Fraser op de bank zitten. Hij komt naar Den Haag in het kader van de kennisoverdracht.

Zelden spartelde de uitdrukking 'lost in translation' (Engels voor 'ruis op de lijn') zo schitterend in hulpeloze ontoereikendheid als daar, in de persruimte van ADO Den Haag. Het was fantastische televisie.

Je ging meteen zitten raden hoe de vork in de steel zit, wat op zichzelf al een westerse denkfout is, want in China eten ze niet met vorken maar met stokjes.

Misschien had het met de vele Chinese taalvarianten te maken. Ik heb weleens gehoord dat er in het Chinees een symbool bestaat dat in het Xiang 'de kraanvogel vliegt westwaarts en brengt u wijsheid' betekent, maar in het Mandarijn 'de heilige kraanvogel die niet wordt aanbeden, pikt uw ogen uit'. Het is een delicate taal.

U moet dat filmpje voor de aardigheid eens bekijken zonder geluid. Dan valt je pas goed op hoe die twee er eigenlijk bij zitten: als trekpoppen die, om elk risico uit te sluiten dat er per ongeluk een eigen mening uitfloept, voor de zekerheid ook nog zijn gedrogeerd.

Werkkamp

Als je zonder voorkennis zou moeten raden welk nieuws ze daar wereldkundig zitten te maken, gaan de verschrikkelijkste dingen door je hoofd. Dertig jaar werkkamp in Binnen-Mongolië? Postzegelverzameling door moeder de vrouw aan de vuilnisman meegegeven?

Hun gezichten suggereren zoiets, maar hun verhaal is anders. Niets aan de hand. Er komt een Chinees wat kennis overdragen, meer niet. Fraser laat weten erg open te staan voor andere culturen, alsof Hongbo een leuke kimono voor hem meebrengt en hem allerlei verhalen over de Chinese cultuur gaat vertellen. "Misschien kan ik er zelfs mijn voordeel mee doen!"

Nou, inderdaad. Wie weet.

Vrijdagochtend was er een persconferentie bij ADO. Exit Fraser? Nee. Zijn aflopende contract is met één jaar verlengd.

Een speciale persconferentie om de verzamelde pers te laten weten dat iemand de zuinigst mogelijke contractverlenging krijgt. Het doet een beetje denken aan de Monty Python-sketch waarin een piloot blinde paniek in de cabine veroorzaakt door om te roepen dat de vleugels beslist níet in brand staan en dat er geen enkele reden is voor paniek.

Ik hoop voor Fraser dat Gao Hongbo veel kennis aan hem zal overdragen, te beginnen over Frasers positie. In heldere taal. "Henkie… een kraanvogel is geen ooievaar."