Gerard Piqué wordt uitgefloten door supporters van de Spaanse nationale ploeg. Reden: grove beledigingen. Maar welke dan precies?

Door Menno Pot

Soms is het aardig om eerst de ophef mee te krijgen en daarna pas met terugwerkende kracht te vernemen waarom die ontstond.

Donderdagmiddag. Speciaal belegde persconferentie van FC Barcelona-speler Gerard Piqué, want er was blijkbaar een probleem gerezen tussen Gerard en De Mensen dat dringend moest worden uitgepraat.

Nou, van Gerard hoefde dat dus niet: "Ik ben wel vaker uitgefloten, dat is niets nieuws, dus waarom zouden we er nu een probleem van maken?" En: "Ik heb geen spijt van mijn uitlatingen, ik zou het duizend keer opnieuw doen. Ik hoop gewoon altijd dat Real Madrid verliest. Daarvoor zeg ik geen sorry."

Ik wist van niets. Wat was hier voor vreselijks voorgevallen? Wat had deze man voor ontoelaatbaars gezegd?

Dat Real Madrid een fascistenclub is, met supporters die een portret van generaal Franco boven hun bed hebben hangen? You're shit and you know you are? Dat er wat hem betreft een atoombom op Madrid gegooid mag worden? Dat hij alle Madrilenen een dwarslaesie of leverkanker gunt?

Ik heb gezocht en er zijn drie opties. Optie 1: zijn uitspraken waren zó vreselijk dat sportredacties ze niet hebben gepubliceerd. Optie 2: ze zijn wel gepubliceerd maar vervolgens door de internetpolitie van het web gewist. Optie 3: hij heeft alleen de volmaakt onschuldige dingen gezegd die Google me aanreikt.

Afellay

Juni. Huldiging van FC Barcelona in Camp Nou. Barça kampioen. Pal voor het (voor Real) fatale weekend hadden Real-spelers feestgevierd met de Colombiaanse zanger Kevin Roldán. En dus zei Piqué dat hij Roldán wilde bedanken: "Kevin, het begon allemaal bij jou!"

Iets ergers kan ik niet vinden. Zelfs het "Helemaal niets in Amsterdam" van Ibrahim Afellay was provocerender - en dát was al zo onschuldig, zeg ik als Ajacied. Alleen totale idioten worden daar opgefokt van, maar totale idioten zijn nu eenmaal totale idioten en precies om die reden staan we niet toe dat ze ons de wet voorschrijven. Lijkt me. En als ze daar nog idioter van gaan doen, dan pletten we ze en deponeren we ze in de idiotenkliko die elke samenleving heeft (als het goed is).

Enfin, Piqué werd tijdens de kwalificatiewedstrijd van Spanje tegen Slowakije, in Oviedo, uitgefloten door een deel van het publiek, vermoedelijk vanwege zijn pesterijtje aan het adres van Real en het feit dat hij weleens uitdraagt dat hij Catalaan is en dientengevolge 'anti-Madrid'. Waar de inwoners van het noordelijke, Asturische Oviedo (het Franeker van Spanje) zich in dit verband druk om maken, is mij een raadsel, maar dat terzijde.

Ik sluit, nogmaals, niet uit dat ik een schandalige, diep kwetsende opmerking van Piqué gemist heb, waarvoor hij publiekelijk boete zou moeten doen, maar mocht het werkelijk zo zijn dat het allemaal gaat om die Roldán-opmerking tijdens de huldiging, dan heb ik daar nog maar drie woorden aan toe voegen, te weten: je suis Gerard.

Voetbalkleuterklas

Het is bekend dat een onschuldig geintje genoeg kan zijn om debielen aan te zetten tot debiel gedrag (daar zijn ze immers debielen voor), maar een dappere samenleving treedt in zulke gevallen op tegen de debielen in kwestie, in plaats van aan de normale mensen te vragen of ze voortaan niet alleen hun kwetsende grappen willen inslikken, maar hun onschuldige voor de zekerheid ook.

Mannen die eens iets eigenzinnigs zeggen en daar desgevraagd geen lettergreep van terug wensen te nemen… Had de eredivisie er maar wat meer. Als ik in onze voetbalkleuterklas vol kneedbare, netjes afgerichte A-junioren één type jongen mis, dan is het wel het type dat eens iets prikkelends zegt.

Niet Piqué is een bedreiging voor het voetbal, maar de Stasi-types die van het voetbal een theater vol mediagetrainde buikspreekpoppen willen maken. Ze vormen, als puntje bij paaltje komt, een grotere bedreiging voor het karakter van de sport dan alle hooligans samen.

Je suis Gerard. Zeg het voort.