Het is nooit eenvoudig tegen 'dit soort ploegen', maar de missie is geslaagd: drie Nederlandse teams in de Europa League!

Door Menno Pot

Ik herinner me een Suske & Wiske-album waarin de sympathieke blaaskaak Lambik in een sportschoolachtige omgeving belandt. Hij ziet een enorme halter met loodzware gewichten liggen en denkt: die zal ik eens even boven mijn hoofd tillen.

Het lukt niet, Lambik krijgt er geen enkele beweging in, waarna hij zich stort op een wat kleinere halter met iets minder indrukwekkende gewichten eraan.

Dat tafereel herhaalt zich nog een keertje of twee, waarna hij belandt bij een scharminkelig haltertje met dunne schijfgewichtjes. Lambik rukt, slaat de halter voor zijn borst en stoot het gewicht puffend en kreunend boven zijn hoofd. Hij springt een gat in de lucht: “Ik ben een geweldenaar! Ik ben een geweldenaar!”

Ik moest aan de scène denken tijdens FK Jablonec-Ajax, donderdagavond.

Vier jaar lang geworsteld maar verdronken in de Champions League-groepsfase, dit seizoen niet langs de laagstgeplaatste tegenstander gekomen in de voorronde van dat toernooi en vervolgens in de voorronde van de Europa League belanden, om daar de nummer vijf van Tsjechië uit te schakelen door één enkele benutte strafschop in de thuiswedstrijd.

Paal

Het moment waarop Jablonec de stand gelijk mocht trekken, ook vanaf de elfmeterstip, maar de bal met een harde, droge tik zag terugspatten van de paal, daar zat eigenlijk alles in: doelman Jasper Cillessen deed een triomfantelijk ‘Lambikje’, alsof hij het schot met een fabelachtige reflex uit de hoek geranseld had.

Niet veel later stootte Ajax triomfantelijk het haltertje dat FK Jablonec heet boven het hoofd. Yes! Zie je wel dat we het kunnen?

Cillessen (die overigens wel degelijk fabelachtige reflexen heeft, zo bewees hij op de lijn, op een Tsjechische kopbal) sprak van een ‘heerlijk gevoel’ en ja, opluchting vóelt natuurlijk ook heerlijk.

Als je het effect van heroïne nooit hebt gevoeld, is methadon al heel wat. Het verschil tussen werkelijke triomf en in angstzweet gedrenkte opluchting is daar ongeveer mee vergelijkbaar, vermoed ik. Jonge Nederlandse voetballers kennen om begrijpelijke redenen het verschil niet.

Ook in Alkmaar was het feest. AZ won met 2-0 van Astra Giurgiu uit Roemenië, voldoende voor plaatsing. Dat AZ in Roemenië (ongeveer net als Ajax in Wenen, tegen Rapid) op zijn Hollands een 0-2 voorsprong verkwanselde door de groggy door de ring wankelende Roemenen in twintig minuten tijd zomaar drie doelpunten toe te staan, was meteen vergeten.

Trainer John van den Brom was daar begrijpelijkerwijs zó blij mee dat hij liet optekenen dat ‘voetbal’ uiteindelijk altijd wint van ‘dit soort ploegen’. Wat hij daar precies mee bedoelde, moet je aan een buitenlander, uit welk land dan ook heel nauwkeurig uitleggen, anders snapt ‘ie er niks van.

Met ‘voetbal’ bedoelde Van den Brom: aanvallend spel gebaseerd op techniek en balbezit. Dat is immers de enige juiste benadering; alle andere zijn fout. Met ‘dit soort ploegen’ bedoelde hij: teams die in uitwedstrijden, zeker bij een gunstige tussenstand, alleen maar verdedigen.

Default settings

Vooral de verzwegen premissen van Van den Broms opmerking zijn interessant, te weten: 1. Verdedigend voetbal gebaseerd op organisatie en duelkracht is geen voetbal. 2. Ploegen die dergelijk non-voetbal spelen, zijn inferieur aan Nederlandse teams en zullen uiteindelijk niet winnen.

Er is, kortom, niet veel voor nodig om Nederlandse voetbalmensen terug te laten schieten naar de default settings, de versleten wijsheden van de Hollandse school en het badinerende toontje over ‘dit soort ploegen’.

We doen, behalve aan Lambik, ook denken aan Mohammed Saeed al-Sahhaf, de legendarische Minister van Informatie onder Saddam Hoessein, de wethouder Hekking van het Midden-Oosten, die triomfantelijk verklaarde dat de Amerikanen gedeillusioneerd de aftocht bliezen uit Irak, terwijl je ze achter hem de straat binnen zag trekken.

Maar goed. We zijn erbij, met drie teams, in de groepsfase van de Europa League. Logisch ook eigenlijk, want het voetbal zal altijd winnen, dus wat had je anders gedacht?