Bouwen. Spelers beter maken. Prima. Misschien tijd om te erkennen welk niveau eigenlijk het leerzaamst is voor jonge Nederlandse talenten.

Door Menno Pot

Lekker betoog van Marco van Basten in zijn Voetbal International-column van deze week. Strekking: we moeten in Nederland die malle illusie eens uit ons hoofd zetten dat we aan het 'bouwen' zijn.

Talenten vertrekken steeds jonger, de echt goede zijn op hun negentiende foetsie, dus wat nou 'bouwen'? De Hollandse filosofie is een dekmantel geworden, zegt Marco, een slap excuus voor onze ondermaatse prestaties in het nu.

Voor de lezer die nog niet in de gaten had dat dit verhaal bedoeld is als een schop in het klokkenspel van zijn beloved enemy Johan Cruijff wil Marco dat in zijn slotalinea nog best even extra onderstrepen: dat Cruijff liever tweede wordt met mooi voetbal, zei hij in 1974 alleen om het verlies draaglijk te maken.

Dat Marco dit knuppeltje eens in het Hollandse hoenderhokje gooit, lijkt me voor iedereen hartstikke leuk. Nu maar hopen dat Cruijff briesend de voicemail van Jaap de Groot volblaft en we het transcript binnenkort in De Telegraaf kunnen lezen. Marco en Jopie als rappers op de disstoer; het lijkt me uitstekend nieuws.

Nog een opmerkelijk statement, een paar dagen eerder: de KNVB is boos over de lakse houding die de Nederlandse clubs de laatste jaren laten zien wanneer ze in de Europa League spelen.

Cirkelredenering

Potverdriedubbeltjes, zegt de KNVB, beetje B-teams opstellen, belangrijke spelers rust geven en zeggen dat je de competitie het belangrijkst vindt - en dan weer keihard de bietenbrug opgaan tegen allerlei tegenstanders van likt u mijn spreekwoordelijke reet maar.

(Ik heb het trouwens altijd een hilarische cirkelredenering gevonden: de competitie belangrijker vinden. Waarom eigenlijk? Om opnieuw plaatsing voor 'Europa' af te dwingen? En daarna de competitie weer belangrijker te vinden?)

Met een B-team de uitschakeling tegemoet in de Europa League. PSV maakte zich er een paar keer schuldig aan. Twente ook. Ajax niet; die konden gewoon niet beter. En dan had je nog Utrecht-Differdange, een paar jaar terug, maar daar wist niemand iets zinnigs over te zeggen.

Het lijkt me een goed punt van de KNVB, al is het ook wel weer geestig dat dit als een 'pijnpunt' wordt beschouwd door de organisatie die Go Ahead Eagles een vrijkaartje voor de Europa League toestopte omdat ze daar zo aardig zijn, gewoon, gezellig, keertje kijken hoe het is.

De statements van Van Basten en de KNVB raken aan elkaar. En misschien is dat raakvlak wel de plek waar het echt wringt.

Nederlandse clubs stellen jonge teams op, want we vinden opleiden het allerbelangrijkst en we vinden ook dat jonge voetballers fouten mogen maken en dat het er primair om gaat dat ze iets leren. Tegelijkertijd realiseren we ons dat we het op de transfermarkt afleggen tegen de grote voetballanden.

Goed. Helder. Maar hoe haal je het dan in je hoofd om de Europa League niet serieus te nemen? Dat is dan toch juist je natuurlijke habitat en de perfecte praktijkstage voor die jonge talenten? Of is er nog iemand die serieus meent dat de Champions League dat is, voor knapen van negentien?

Floyd Mayweather

Hoe leerzaam is het eigenlijk voor een jonge, talentvolle bokser om op het hoogste niveau de ring te betreden en na zes seconden in de eerste ronde knock-out geslagen te worden door Floyd Mayweather? Wat leer je daar precies van?

Of zijn de Champions League-inkomsten stiekem toch belangrijker dan de opleidingsfilosofie? Wie oprecht jonge voetballers beter wil maken, koestert de Europa League. Dáár komen ze aan voetballen op hun eigen niveau toe.

Het is slechts één reden waarom Nederlandse clubs die de Europa League niet serieus nemen van lotje getikt zijn, nog los van het feit dat we Europa League-prestaties hard nodig hebben om de Champions League überhaupt in zicht te houden.

Als ze héél erg hun best doen om zich in te leven in het werkelijke belang van hun werkgevers, zou zelfs de gemiddelde financieel directeur dat moeten begrijpen.