Quincy Promes is dolblij met zijn nieuwe rode gympies en mooie rode kralenketting. Hij maakte er een ontwapenend filmpje van.

Door Menno Pot

Ach, weet u, beste lezer: voetballers zijn ook maar mensen. Jonge mensen, bovendien. Kinderen nog, die onder een vergrootglas moeten functioneren, maar diep in hun hart gewoon willen spelen. Ravotten met hun leeftijdgenootjes.

Soms zijn we geneigd te denken dat ze verwende, zelfingenomen primadonna's zijn, die op veel te jonge leeftijd veel te veel geld verdienen, nogal met zichzelf zijn ingenomen en hoegenaamd niets meer gemeen hebben met hun supporters op de tribune.

We verafschuwen allemaal het vermaledijde 'modern football' - en dan denk je dat soort grimmige dingen weleens. Het is niet onbegrijpelijk.

Daarom is het zo heerlijk om heel af en toe een glimp op te vangen van zo'n knaap in zijn natuurlijke habitat, zijn eigen vertrouwde omgeving, waar hij zich op zijn gemak voelt en helemaal zijn ontwapenende zelf kan zijn.

Neem dit leuke, ontwapenende filmpje dat werd gemaakt door Quincy Promes, Nederlands voetbaltalent te Moskou.

Quincy komt uit Amsterdam en is al 23 jaar. Het liefst staat hij spits. Toen hij nog in Nederland woonde, voetbalde Quincy voor FC Twente, maar inmiddels is hij naar Rusland verhuisd en daar op voetbal gegaan. Spartak Moskou betaalt hem nu drie miljoen euro per seizoen.

Verwennen

In Quincy's filmpje kunt u het zelf zien: voetballers zijn helemaal niet anders dan wij. Of bent u nooit jong geweest? Sommige voetballers strijken haast obscene hoeveelheden geld op, dat valt niet te ontkennen, maar als het erop aankomt, zijn ze met weinig tevreden, al mogen ze natuurlijk ook graag eens uit de band springen. Is dat soms fout?

Ik vind: als je het hele jaar je beste beentje voor hebt gezet, dan mag je jezelf weleens verwennen. Dan is er niets heerlijker dan, met een deel van je spaarcentjes op zak, lekker je osso te verlaten om straight money te blowen. Hoofd kaal. Ink op je chest.

Ontken het nou maar niet: u blowt ook weleens straight money als u uit uw osso gaat. En dat mág ook, verdorie. Niet zo calvinistisch.

Quincy maakte zijn filmpje kennelijk in zijn vorige woonomgeving, want hij laat zien dat hij bij juwelier Knoef in Hengelo is geweest en bij kledingwinkel Stef te Enschede.

Hij heeft van zijn spaargeld een stoere riem gekocht en, duidelijk zijn favorietjes, een paar gave rode gymnastiekschoenen. En, ach wat, hij zocht er ook nog een glimmende kralenketting bij uit, die qua kleur prachtig bij zijn gympjes past. Het kon niet op.

Dan ben je uitgelaten, dan ben je opgewonden, dan ga je een beetje druk doen. Het is toch schitterend om te zien dat hij door het dolle heen is over zijn nieuwe aanwinsten? Quincy is als een kind zo blij. Hij gaat er zelfs een vertederend, onbegrijpelijk soort koeterwaals van spreken.

Penthouse

Dat Quincy een doodgewone knul is, gastvrij en met het hart op de juiste plaats, blijkt wel uit het feit dat hij ons na zijn robbertje winkelen mee naar zijn woning neemt. Een 'penthouse', noemt hij het, wat werkelijk aandoenlijk is in de wetenschap dat hij zich in Hengelo bevindt en de lift met een druk op de knop naar de vijfde etage stuurt.

Zoef, zegt de lift. "Alles hoog, alles hoog!" jubelt Quincy, als een peuter die voor het eerst bovenaan de glijbaan staat. Ja jongen, helemaal op de vijfde etage. Licht gevoel in je buik. Een kinderhand is snel gevuld.

U en ik weten dat je op de vijfde waarschijnlijk tegen de dakgoot van de Albert Heijn aankijkt of (op vijf hoog aan de overkant) een oud dametje haar parkiet ziet voeren, maar dat mag de pret niet drukken: in de beleving van Quincy is het een penthouse.

Schattiger wordt het niet. Stel je eens voor dat Quincy nog eens écht een beroemde voetballer wordt. Dan zal hij nog eens wat beleven.

Maar goed, dat zal wel niet gebeuren.