Ik vraag me af hoe het gegaan is. Hoe lang stond die vent al langs de kant met dat bekertje? Wanneer had hij erin gepist? 's Morgens al? Een uur van tevoren? Of vlak voordat de renners voorbij kwamen?

Was het wel pis? Of Heineken? Stonden er mensen om hem heen? Zo ja: waarom deden die niks - op het moment zelf of achteraf? Zijn er beelden van?

Maar vooral: waarom? In godsnaam, waarom? Waarom zou je langs de kant van de weg gaan staan met een bekertje, oppassend dat je niet over het randje klotst, om Chris Froome onder te spetteren met urine? Dan zit er niet één steekje los, maar een heel breiwerk. Of zou diezelfde man ook een bekertje pis over de plaatselijke politiechef heen gooien als hij niet blij is met een parkeerboete?

Volgens Froome zelf was het de schuld van de media. Namen noemde hij niet ("They know who I mean"). En veel mensen zijn het met hem eens. Dat is niet heel vreemd: het is wel vaker de schuld van de media. Toen er geen vragen over doping werden gesteld was het de schuld van de media, nu er wel vragen over doping worden gesteld is het ook de schuld van de media.

Ik schijn zelf ook van de media te zijn, al geloof ik niet dat 'de media' bestaan - er zijn journalisten, kranten, tijdschriften en tv-programma's in zo veel verschillende vormen en maten dat ik niet het gevoel heb dat ik bij één groep hoor. Maar dat kan ook aan mij liggen.

Vervelende vragen

Ik heb mezelf het afgelopen weekend afgevraagd of ik medeschuldig ben aan het pis-incident. Ik stel ook vervelende vragen aan Froome, en aan mensen uit zijn ploeg.

Ik mag de tweets van Froome niet meer volgen omdat ik ben geblockt. Waarom precies, dat weet ik niet. Net zomin dat ik weet wat de link is tussen 'de media' en een pisgooier. Bij mijn weten heeft geen enkele journalist, columnist, analist, presentator of commentator het publiek opgeroepen om Froome letterlijk in de zeik te zetten.

Ik heb nog geen enkel medium gezien dat Froome direct beschuldigde van dopinggebruik. Misschien ben ik blind, maar vragen stellen is volgens mij iets anders dan claimen dat er doping in het spel is. En dát er vragen worden gesteld is ook niet heel raar: dat is de erfenis van het recente, zwarte, verleden van de sport.

In het huidige wielrennen is de geletruidrager per definitie verdacht, wie het ook is, voor welke ploeg hij ook rijdt. Dat is misschien niet eerlijk, maar het is wel de realiteit.

Ja, er zijn Franse commentatoren - Jalabert, Vasseur - geweest die de suggestie wekten dat er iets raars aan de hand was met de prestatie van Froome in de eerste bergrit. Maar ook zij hebben het publiek niet opgeroepen om te spugen, te slaan of bekertjes pis te gooien. Ik ben zelf geen fan van de meeste Franse commentatoren (Jalabert is duizend keer ongeloofwaardiger dan Froome en zijn hele ploeg bij elkaar), maar dat is vaker zo in het leven: smaken verschillen.

Draaien

Froome en zijn ploeg zouden zélf een stuk transparanter kunnen zijn: ze draaien als politici over het gebruik van ketonen, pijnstillers en medische attesten; ze willen geen data over hartslag, vermogen en gewicht prijsgeven. Daarmee wekken ze zelf de schijn dat ze iets te verbergen hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze daarmee fans langs de kant dwingen om ze te bespugen, te slaan of te besprenkelen met urine. Net zomin als de media dat doen.

Als je het niet eens bent met journalisten: prima. Bekritiseer ze, val ze aan, prik, steek, discussieer, prik door hun bullshit heen. Maar de enige die verantwoordelijk was voor die bak met pis was de pisgooier zelf. En Chris Froome is slim genoeg om dat te begrijpen.

(Al snap ik heel goed dat hij pisnijdig is.) 

*Auteur Thijs Zonneveld is een ex-wielrenner. Hij werkt als sportverslaggever bij het AD en schrijft daarnaast columns voor NU.nl.*