Op de camping in Zuid-Frankrijk eens even wat wielrenjongens in het wild geobserveerd. Ben er wel uit: het is een merkwaardig volkje.

Door Menno Pot

Ik verblijf sinds een paar weken op een camping in Zuid-Frankrijk die, zoals volgens mij alle campings in Zuid-Frankrijk, hoofdzakelijk wordt bevolkt door Nederlanders.

Elke dag, terwijl de kinderen elkaar afbeulen in het zwembad, staan de papa's - jongens van mijn leeftijd vooral - in het restaurant van de camping naar de Touretappe van die dag te kijken.

Ik heb er nu één keer tussen gestaan in mijn Football Culture T-shirt. Het was misschien weleens goed om dat mee te maken, want ik weet nu hoe de gemiddelde niet-voetbalgeïnteresseerde zich voelt wanneer hij in een kroeg belandt waar een roedel van mijn soort voetbal staat te kijken.

Je staat naar een scherm te gluren waarop mannen een sport beoefenen. Het interesseert je niet. Je kent de namen niet. Je snapt het spel niet. Je begrijpt niet waarom bepaalde momenten opwindend zijn en andere niet. Je krijgt er een dosis onnavolgbaar jargon bij. En iedereen om je heen maar druk doen over die onzin.

Je bent, kortom, volledig lost in translation, alsof je een begrotingsdedebat van de gemeenteraad van Yokohama probeert te volgen.

Zwetsen

Het is tamelijk confronterend. Als ik met mijn vrienden in een kroeg op luide toon over een voetbalwedstrijd sta te zwetsen, realiseer ik me geen moment hoe ongelooflijk stom en kinderachtig niet-geïnteresseerden dat oeverloze, verhitte gezwatel vinden.

Want dat vinden ze. Reken maar van yes. Het is on-ge-loof-lijk stom: volwassen mannen die op stellige toon druk staan te doen over sport op televisie.

Het allerstomst is het wanneer ze de topsport op tv in verband brengen met hun eigen geploeter in de amateurmarge. Hier op de camping krijg ik de indruk dat ongeveer alle Tour-kijkers zelf ook weleens in zo’n malle ritspanty op een racefiets klimmen, zoals veel voetbaljongens zelf ook weleens tegen een bal schoppen, zaterdagochtend om halftien.

Amateurwielrenners en -voetballers: beoefen je sport, heb vooral plezier en kijk daarnaast gerust ook naar de profjongens. Maar onthoud: never the twain shall meet. Realiseer je te allen tijde dat je er geen reet van kunt.

Jouw geploeter, met je rooie harses, heeft niets maar dan ook niets te maken met wat die mannen op tv doen. Niet zeggen dat je weet hoe het is op die Mont Dit-Of-Dat. Neem distantie in acht, anders sta je voor joker dat het een aard heeft, tijdens zo’n kijksessie.

En maar kletsen en kwaken over hun fietsen en wat voor piefjes en palletjes er allemaal op zitten. Heel wonderlijk. Dat doen voetbaljongens niet: leuteren over uitrusting, waarschijnlijk omdat er bij voetbal nu eenmaal geen piefjes en palletjes komen kijken.

Afzeikhumor

Ik heb het nodige geleerd. Niet over piefjes en palletjes, de namen van die wielrenners ken ik nog steeds niet en de sport wíl ik niet eens begrijpen (want straks gaat het me nog boeien ook en ik vind voetbal al zo zonde van mijn tijd), maar ik weet nu wel dat de tijden van Joop Zoetemelk voorbij zijn en dat wij Nederlanders, net als in het clubvoetbal, zo’n beetje net onder de subtop bungelen (allang blij met een etappezege of een leuke winstpartij in de Champions League; dat werk).

Wielrenjongens lijken hun sport serieuzer te nemen dan voetbaljongens. Voetbalhumor is afzeikhumor, waarbij de hoeveelheid zelfspot bepaalt of het leuk is of niet: je pakt eerst je eigen club, tot er geen spaan meer van heel is, pas daarna de tegenstander en vooral iedere gozer in je omgeving die te serieus over het spel lult. Bam. Die moet meteen door de rest onderuit gemaaid te worden.

En veel schelden, uiteraard.

Wielrenjongens menen het allemaal wat serieuzer, al wekken ze wel de indruk dat ze een subtiel, haast literair soort humor delen waar wij, de jongens van het voetbal, gewoon te dom, te lomp en vaak ook te dronken voor zijn. Ik vermoed dat zoiets het geval is.

Kortom: voetbalcultuur is duidelijk leuker. Laat het maar weer beginnen.