Na triomfen te hebben gevierd bij Hoffenheim en Kasimpasa heeft El Ain FC de doelpuntenmachine Ryan Babel (28) aan zich weten te binden.

Door Menno Pot

Ryan Babel scoorde niet in zijn debuutwedstrijd voor Ajax, zoals grote Ajax-aanvallers dat volgens de mythe altijd doen (volgens de nuchtere statistieken niet altijd, maar nog altijd vaak). Hij debuteerde toen hij zeventien was, scoorde niet en moest daarna acht maanden op zijn tweede optreden in de hoofdmacht wachten.

Het zou flauw zijn om te zeggen dat we het toen al hadden kunnen weten, maar een vaak scorende spits is Ryan Babel nooit geworden. Sterker: hij is eigenlijk niet eens een vaak spélende spits geworden.

Het fijnste doelpunt dat ik me van Babel kan herinneren, maakte hij in een bekerwedstrijd tegen Heerenveen in januari 2005: hij zette zelf een flitsende één-twee op over links, liep zijn tegenstander eruit, sneed naar binnen en schoot laag en hard in de verre hoek.

Ryan Babel zag er toen uit als een spits die nog heel vaak zou gaan scoren; hij was lang, sterk, atletisch en had een cool hiphophoofd. Dan denk je al gauw: goeie voetballer, want voetballers met een goeie kop worden nu eenmaal hoger aangeslagen dan lelijkerds.

Ik dacht ook een tijdje dat Ryan Babel een gigant in spé was, maar al snel voetbalde hij hoogstpersoonlijk de vraag mijn hoofd binnen of het met de Ajax-opleiding wel helemaal de goede kant op ging.

Uiteraard is niet elke jonge voetballer van De Toekomst een wereldtopper, dat verwacht ook niemand, maar van één ding mocht je wel uitgaan: aan hun balbehandeling mankeerde doorgaans weinig, het waren technisch altijd knappe spelertjes.

Onorthodox

Aan Ryan Babel moest je op dat vlak een beetje wennen. Hij moest de bal vaak drie, vier keer aanraken voor hij hem onder controle had. Hard aangespeelde ballen sprongen van zijn voet niet zelden twee meter de lucht in. Hij schoot vaak en hard, maar niet zo heel vaak tussen de palen.

Laten we het erop houden dat Ryan Babel, voor een Ajacied, technisch een tikje 'onorthodox' was. Indien hij de kop van John van Loen of Jack de Gier had gehad, waren we wellicht iets sneller geneigd geweest om adjectieven als 'beperkt' of 'lomp' te bezigen. Je weet het niet.

Wie wil vaststellen wanneer het precies mis ging met Ryan Babel komt, denk ik, in het jaar 2007 uit, het jaar waarin hij (veel te jong en nog bepaald niet 'uitgeleerd') voor de Premier League koos. Liverpool betaalde 17 miljoen euro voor hem.

Tegen die tijd dacht menig Ajax-supporter: snel afronden die transfer, voordat ze zich bedenken. En niet veel later dachten drie opeenvolgende Liverpool-trainers: mwah, nee.

(Nog een Ajax-traditie: zelfopgeleide talenten die elders succesvol worden, blijven altijd geliefd in Amsterdam, behalve wanneer ze na amper twee seizoentjes in zee gaan met de eerste de beste grote club die zich meldt. Clarence Seedorf, Ryan Babel; het Ajax-publiek heeft niets tégen ze, maar ook niets mét ze, daar was de liefde gewoon te kortstondig voor. Ze vallen in de categorie 'oké, dan niet – succes verder.')

Doodsteek

Bij zijn overgang naar Liverpool liet Marco van Basten (in de jaren daarvoor bij Ajax actief als spitsentrainer en oefenmeester van Jong Ajax) optekenen dat Ryan Babel alles had om de nieuwe Thierry Henry te worden.

Misschien was dat wel de doodsteek. Het is er – om maar eens een eufemistische formulering te hanteren – niet helemaal uitgekomen en daar heeft Ryan Babel zich deze week officieel bij neergelegd door een contract te tekenen bij El Ain FC in de Verenigde Arabische Emiraten, een van de golfstaatjes die gelden als bejaardenkolonie voor afbouwende voetballers.

Toen ik het bericht las, dacht ik dat de auteur van dat stukje een klein tikfoutje had gemaakt: er stond dat Ryan Babel 28 is.

Kom nou. 28, dan is een voetballer op zijn top. Dan moet hij de transfer van zijn leven maken.

Ik heb het even nagezocht. Ryan Babel is inderdaad 28 jaar – en daar wil ik het verder even bij laten.