Ze waren zeventien en achttien jaar oud, Arjen Robben en Rafael van der Vaart.

Door Remco Regterschot

Louis van Gaal had ze meegenomen naar het jeugd-WK in Argentinië en zou er als bondscoach hoogstpersoonlijk op toezien dat deze twee exceptionele talenten van FC Groningen en Ajax de masterclasses kregen die ze nodig hadden voor hun florissante toekomst.

Daarom ook nam hij ze mee naar een toernooi waar tegenstanders drie jaar ouder waren.

Zo jong, zoveel wedstrijden achter elkaar spelen (het jeugd-WK knoopte twee propvolle seizoenen voor Robben en Van der Vaart aan elkaar vast, terwijl hun lichamen nog niet volgroeid waren) en dan de mentale belasting hoog opvoeren; ik had mijn bedenkingen. 

Van Gaal niet. "De geest is altijd sterker dan het lichaam", vond hij. "Een carrière duurt niet lang, ze moeten snel leren. Het is hard, maar het gaat hard."

Van Persie

De twee jonge topvoetballers intrigeerden me. Omdat ik ze van dichtbij zo jong heb zien komen, omdat ik erbij mocht zijn in Argentinië en omdat ze daadwerkelijk van Van Gaal wílden leren. 

Nauwgezet bleef ik ze volgen, zoals ik ook Robin van Persie volgde, die ik van dichtbij zag doorbreken bij Feyenoord. Hij was een veel lastiger jochie dan de andere twee, trouwens. Ik vermoedde toen dat hij daarom niet meeging naar dat jeugd-WK. Van Gaal hield (en houdt) tenslotte van meer kneedbare types.

Tegenwoordig weet ik bijna zeker dat Van Gaal Van Persie daarom thuisliet in 2001. Ik vermoed zelfs dat Van Gaals persoonlijke voorkeur ervoor gaat zorgen dat Van Persie komend seizoen níet in Manchester voetbalt en Robben wel.

Er diende zich destijds overigens een vierde supertalent aan: Wesley Sneijder. Nóg iets jonger dan de eerder genoemde drie, maar nóg beter dan Van der Vaart naar het scheen. Sneijder was echter te groen om mee te nemen naar een toernooi voor jongens die al bijna mannen waren.

Medialandschap

Het is fascinerend hoe snel jongetjes groot worden in de normale wereld, het is ronduit bizar om te zien hoe snel dat gaat in de hogedrukpan van het grotemensenvoetbal.

Toptalent, dragende speler, vrouw, kind, prijzen, nieuwe club, nieuwe prijzen, eindtoernooi, hoge verwachtingen, topclub, nog meer prijzen, nieuwe vrouw, nieuw kind, nieuw eindtoernooi, nóg hogere verwachtingen en dan ben je net dertig geworden.

De 'Grote Vier' werden ze genoemd, een status die lange tijd naweeën zal opwekken in een zwaar hijgend medialandschap. 

Zo weten we bijvoorbeeld dat Van Persie deze zomer een haai ving en dat Van der Vaart zijn vakantie vierde in Marbella zonder Sabia (die op Ibiza zat) en zonder Sylvie, de moeder van zijn zoon die druk is met het aflebberen van de internationale jetset. 

Ondertussen worden we dagelijks op de hoogte gehouden van de lichamelijke veranderingen bij de zwangere Yolanthe, de vrouw van Sneijder die dus op zijn 31e tweedelegvader wordt als alles goed blijft gaan met Yo.
Oh ja, Robben is fit teruggekeerd van vakantie met jeugdliefde Bernadien en hun drie koters.

Memphis en co.

Terwijl de Tour de France zich traditioneel doorontwikkelt als vakantiebehang, denk ik voor het veertiende jaar op rij: wat zouden die vier gasten komend seizoen gaan doen? Mannen inmiddels, door schade en schande wijzer, maar ook met de piek in hun sportieve carrière grotendeels achter zich.

Zoals zij Frank de Boer en consorten afwisselden tijdens en na het EK in 2004, zullen de 'Grote Vier' (of twee, wellicht één inmiddels) in 2016 waarschijnlijk definitief worden afgelost door Memphis en co. Als Oranje zich onder de nieuwe leiding weet te plaatsen voor dat EK, tenminste.

Jeetje. 

Zit ik me hier op Vlieland met draaiende motoren op de voorgrond en een nakend voetbalseizoen op de achtergrond ineens serieus af te vragen of Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart nog wel goed genoeg zijn voor topvoetbal.

Het gaat hard, het is hard.