Ik realiseerde het me gisteren pas, maar afgelopen zondag stond ik naast een potentiële nieuwe FIFA-voorzitter. 

Iemand die idolaat is van voetbal, z’n talen spreekt, een diplomaat is in hart en nieren en niets van doen heeft met het old boys network waartoe Platini, prins Ali, Van Praag en noem ze allemaal maar op behoren. 

Iemand die à la Jacques Rogge bij het IOC eens flink de bezem door de wereldvoetbalbond zou kunnen halen.

Maar het was zondag en uit niets bleek dat twee dagen later Joseph Blatter alsnog het veld zou ruimen. Ik zag wat uitzinnige Roda-spelers aan me voorbijtrekken en opeens stond hij naast me. Alleen klopte er iets niet. Op de blauwe trui van Eurocommissaris (én Roda JC-supporter) Frans Timmermans zat iets wits dat er niet thuishoorde.

Na afloop van de kraker tussen NAC en Roda JC trof ik hem in de catacomben van het Rat Verlegh stadion, onderweg als hij was tussen tribune en kleedkamer waar z’n provinciegenoten luidkeels de net verworven A-status vierden. Maar die klodder op z’n trui, was dat nou echt…?

Timmermans draaide er niet omheen. Ja, dat was een fluim van Bredase oorsprong die een onverlaat zonet op z’n trui had gedeponeerd. Zoals het een topdiplomaat betaamt deed hij het voorval vergoelijkend af als een typisch gevalletje frustratie, hij had het er minder moeilijk mee dan ik.

Degradatieduel

Het voorval deed me denken aan een andere degradatiewedstrijd van NAC en wel tegen HFC Haarlem, midden jaren zeventig. De winnaar van het treffen zou in de eredivisie blijven, dus de belangen waren groot. Zo groot, dat toen mijn vader juichte om de 0-1 van André Wetzel, hij meteen een klap voor z’n hoofd kreeg van een NAC-fan.

M’n vader hield zich daarna wijselijk in, hoewel dat ook met de uiteindelijke 3-1-nederlaag te maken kan hebben gehad. In die zin kon ik er niet zo mee zitten dat de Bredanaars het weer een afdeling lager moeten proberen.

Bij de uitgang van het stadion wachtte me een nieuwe verrassing. Bij de deur werd ik tegengehouden door een potige steward die met Brabantse tongval me toevoegde dat er een total lockdown-situatie heerste rondom het complex.

Toen ik uitgelachen was en hem vroeg wat dat precies inhield, legde hij uit dat er niemand in of uit het stadion mocht. Buiten verzamelden zich een flinke groep hooligans die het hoofdgebouw in precies omgekeerde richting wilde betreden als ik, binnen hoopten de mensen die gewoon naar huis wilden, zich op.

De sfeer werd er, zowel binnen als buiten, niet vrolijker op. Af en toe zagen we door het glas de politie en de ME een charge uitvoeren, na ruim een uur mochten we eindelijk op huis aan. Vriendelijk uitgewuifd door de in stemmig DDR-outfit gehulde Big Brother Ruud, ook dat nog. 

Tegenbeweging

Deze ellende kon er ook nog wel bij, na het gedoe over matchfixing, over malversaties en corruptie bij de FIFA, na de potsierlijke herverkiezing van Sepp Blatter die geen boter, maar een hele zuivelfabriek meetorste op z’n hoofd.

Gelukkig zag de 79-jarige Zwitser zelf ook in dat z’n tijd gekomen was, met dank aan de FBI, nu komt er hopelijk een type-Timmermans aan het roer die zorgt voor een herstructurering van de grootste sportbond op aarde. 

Want die doortrapte wereld heeft zich langzaam maar zeker verwijderd van de normale liefhebber die op het hoogste niveau enkel nog door een straatvoetballer als Lionel Messi op de wenken wordt bediend. Geen wonder dan ook dat zich een tegenbeweging heeft gevormd die onder het motto ‘Against Modern Football’ aan een stevige opmars bezig is.

Dat is niet zomaar een kreet, maar staat voor een stroming die al die machtsspelletjes en malversaties beu is. Die teruggaan naar de basis, naar de tijd dat voetbal op elk niveau nog leuk was.

Zoals laatst in het prachtige Tobacco-theater in Amsterdam waar gelijkgestemden herinneringen ophaalden aan de laatste keer dat een Nederlandse club de Champions League won. Of de lancering van een blad als Staantribune waarvan de titel voor zich spreekt. Of zoals komend najaar, als het TFF (Total Footbal Festival) z’n derde editie beleeft.

Melancholie

Voor hen die niet zolang kunnen wachten, starten we deze woensdagavond met de 2e Divisie, een ludieke competitie tussen clubs die allang verdwenen zijn uit het betaalde voetbal, maar niet uit de harten van de fans. Supporters van HFC Haarlem, SVV, SC Veendam en FC Wageningen kunnen op vier woensdagen in juni hun hart ophalen bij het aanschouwen van hun vroegere helden.

Voortbordurend op eerdere manifestaties als de Faillissementscup uit 2011 en de door voetbalbloggers georganiseerde evenementen Indenbanvanabe (2012) en Ballenopdeberg (2013). 

Met echt gras als ondergrond, shirts zonder reclame, frituurvertier (met de introductie van de hihahondelul xxl), vrije zitplaatsen en geen verplichte combiregeling als vertrekpunt speelt de organisatie in op de retrogolf die het voetbal overspoelt.

Inspelend op de melancholie van de toeschouwer die graag wil weten hoe het met jeugd- en culthelden als Martin Drent, Karel Liklikwatil, Jan van Halst, Barry van Galen en Eddy Ridderhof gesteld is, om maar wat namen te noemen van voetballers die de komende woensdagen in het Haarlem-stadion, op de Wageningse Berg, op sportpark Harga en op de legendarische Langeleegte te bewonderen zullen zijn. 

Gewoon omdat het kan en omdat het leuk is om met een glaasje non-evenementenbier in de hand ongedwongen naar een potje voetbal te kijken. Terug naar de basis, naar de oerbron van het voetbal. Een bron waarin niet gespuugd zal worden.