Er is veel over Sepp Blatter gezegd, de laatste dagen, maar één ding nog niet: dat hij een intrigerende figuur is. Zou hij gek zijn? Of juist niet?

Door Menno Pot

Wat ik me dus afvraag: hoe zou Sepp Blatter zich nou écht voelen, in het oog van de tornado die sinds een paar dagen rond de FIFA raast?

Hoe hij zich officieel presenteert, weten we. Hij glimlacht, doet alsof er niets loos is en zegt strijdbaar dat hij zichzelf als de ideale man ziet om de FIFA door deze moeilijke tijd heen te loodsen. Dat hij juist nú president van de wereldvoetbalbond moet blijven.

Maar wat denkt hij écht? Hoe kijkt hij uit zijn ogen en welke toon slaat hij aan wanneer hij alleen is met zijn vrouw Linda? Is hij dan bang? Zou hij spijt hebben van dingen? Zou hij wel eens wanhopig uitroepen: "Lieverd, natúúrlijk is het schandalig dat de volgende twee WK's godbetert in Rusland en Qatar plaatsvinden! Maar wat moest ik dan, onder die druk?!"

Of zou hij het écht normaal vinden dat juist die twee landen een WK mogen organiseren? Zou hij écht vinden dat hij brandschoon is? Zou hij zich onbedreigd voelen? Of fluistert hij wel eens tegen zijn vrouw: "Ik ben bang. Bang dat het spel straks uit is. Houd me even vast, wil je?"

Wat zei Adolf Hitler tegen Eva Braun, tijdens hun laatste uur samen in een kamertje van de Führerbunker? Voelde hij zich een misdadiger? Voelde hij zich een onbegrepen idealist? Of praatte hij juist helemaal niet over zulke dingen, maar over koetjes en kalfjes, over zijn jeugd en over hoe veel hij van haar hield en hoe mooi hij haar vond?

O jee, een Godwin. Vergeeft u me. Snel terug naar Blatter.

Hoe heviger ik de man ga haten, des te meer hij me gaat intrigeren. Meegekregen hoe hij reageerde op de zware beschuldigingen van de FBI?

Onnavolgbaar

Vrije weergave: "Ja, ik heb het gehoord. Geschrokken, natuurlijk. Hartstikke goed dat er onderzoek wordt gedaan, want corruptie binnen de FIFA, dat moeten we niet hebben. Maar u begrijpt: ik kan niet iedereen persoonlijk in de gaten houden. Kijkt u eens naar mijn rug. Ziet u daar soms ogen in zitten? Hahaha. Nou dan."

"Ik denk overigens dat ik buitengewoon geschikt ben om de FIFA te hervormen en eventuele corruptie te bestrijden. Mijn handen jeuken. Sepp heeft er zin an. Hé, wat hoor ik daar? O, wacht, het is mijn maag: rommel-de-rommel. Nou, dan ga ik maar eens een broodje eten. Heren, fijne dag verder."

Onnavolgbaar hoe hij zichzelf tot een soort halve buitenstaander stond uit te roepen, als een filiaalchef van een supermarkt die te horen krijgt dat zijn vakkenvullers pakjes sigaretten pikken: "Ik ben geschokt, maar wat ben ik blij dat ik dit nu weet."

Als die onbezorgde man de échte Sepp Blatter was, dan is hij stapelgek. Psychopaat. Narcist. Pathologische leugenaar. Alles. Dan heeft hij een betonnen plaat voor zijn kop zo groot als Afrika en Azië samen. Het zou kunnen.

Robin Hood

Waarschijnlijker lijkt het me dat hij érgens, heel stiekem wel weet hoe het zit, maar dat hij zijn snode activiteiten voor zichzelf heeft goedgepraat en in die redeneringen is gaan geloven: dat hij de zwakkere continenten helpt, dat hij bruggen probeert te bouwen, dat hij toch maar mooi de geschiedenis in zal gaan als de man die het WK naar Afrika en het Midden-Oosten bracht.

Dat de westerse landen hem lastig vinden, maar dat hij in de arme, achtergestelde delen van de wereld op handen wordt gedragen - en dat dat toch echt niet helemaal zonder reden kan zijn. De machtige voetballanden, die nu een stapje opzij moeten doen en WK's naar Zuid-Afrika en Qatar zagen gaan, ja, natuurlijk haten die hem. De rijken hadden ook een hekel aan Robin Hood.

Enfin. Die Sepp Blatter, die wordt dus vandaag herkozen als president van de FIFA. Omdat de wereld dat wil. En voor de FBI is hij geen verdachte.

Misschien zijn wíj wel gek.