Goedbetaalde, getatoeëerde voetballers die zich met behulp van een selfiestick portretteren aan dek van een jacht op Ibiza. Normaal gesproken ontsnapt er bij een dergelijk beeld een diepe zucht, in het geval van de groepsfoto die AZ-verdediger Mattias Johansson vorige week tweette, kon ik een glimlach niet onderdrukken.

Door Remco Regterschot

Dat kwam vooral door de timing (op de eerste dag van de play-offs), het onderschrift ('Play-offs? Ohh no, Ibiza. Good luck tonight!') en de wetenschap dat AZ dankzij een indrukwekkend eindsprintje derde was geworden waarmee het zich in tegenstelling tot grotere broeders direct had weten te plaatsen voor Europees voetbal. Knap.

In Alkmaar moest namelijk jarenlang worden gebouwd op de ruïnes van het Scheringa-imperium, er was zodoende veel minder geld beschikbaar dan in Amsterdam, Arnhem, Enschede, Eindhoven of Rotterdam. Toch werd AZ na PSV de grote smaakmaker.

Een geinig staaltje voetbalhumor derhalve van Nemanja Gudelj en de zijnen richting collega’s van Feyenoord en Vitesse, voor wie het not done was om op de tweet te reageren. Een groot deel van hun fans is immers gaan geloven in marketingpraatjes als: 'De play-offs vormen een fantástisch toetje!' 

Ze moeten gezellig meedoen aan de opzet die voor een ander deel van de fans en de spelers zelf steeds meer wegheeft van een Siciliaanse scheerbeurt: stilletjes blijven zitten tot het voorbij is.

Kraak nog smaak

Zo voelde het voor mij ook, het toetje dat tot nu toe is geserveerd, werd vooral opgeklopt in de geest van de hoofdmaaltijd (eredivisie), maar dan zonder de kraak (PSV) en smaak (AZ). Een lastig te verteren goedje dat ervoor zorgde dat ik (tijdens Feyenoord-Heerenveen of zo) belandde in de Netflix-première van Moneyball.

Moneyball is een film die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal rond Billy Beane, General Manager van Oakland Athletics, het AZ van de Amerikaanse Major League Baseball (MLB), zeg maar.

'The A’s' waren na het seizoen 2001 weer hun beste speler kwijtgeraakt aan een topteam (zoals AZ Gudelj kwijtraakte aan Ajax) waarna Beane de oude principes van scouting en tactiek overboord zette. De GM stelde met behulp van de statistieken van een jonge econoom (Peter Brand) een relatief onbekende en onbeminde spelersgroep samen die qua begroting een fractie bedroeg van dat van de topteams.

De tegenwerking vanuit de media en eigen trainersstaf ten spijt, begon de nieuwe opzet vruchten af te werpen. Sterker nog: Beanes club zette de MLB op zijn kop door twintig duels op rij te winnen, een unicum.

Dinosaurussen

Beanes principe om te scouten op basis van statistieken werd in 2003 al beschreven door Michael Lewis in de bestseller Moneyball, de gelijknamige film waarnaar ik zat te kijken, stamt uit 2011 met Brad Pitt in de rol van Billy Beane, die overigens na dat seizoen in 2002 een miljoenenaanbod afsloeg van de Boston Red Sox en daardoor nog altijd werkzaam is in Oakland. Billy Beane is in de Amerikaanse sportwereld een héél grote meneer.

Nadat ik zijn naam nog dieper intikte op Google schrok ik van mezelf toen ik een bericht teruglas op NU.nl van 17 maart jongstleden. Adviseur van AZ?! Compleet langs me heen gegaan.

Kennelijk haal ik nog altijd onverschillig mijn schouders op bij het horen van niet-voetbalnamen als Toon Gerbrands, Hans Jorritsma en Robert Eenhoorn.

Kennelijk ben ik verblind geraakt voor vernieuwing en innovatie, heb ik een duister filter ontwikkeld voor dergelijk nieuws en ben ook ik geïnfecteerd geraakt door het voetbalconservatisme van hele volksstammen die maar blijven aanhobbelen achter dinosaurussen als Willem van Hanegem en Johan Cruijff. Oude helden met onevenredig veel macht, anders kun je bij Ajax niet op basis van intuïtie een revolutie starten die weinig meer behelst dan een warrige poging om terug te keren naar vervlogen tijden.

Parallel

Cruijff, Van Hanegem en hun volgelingen (waarvan opiniepeiler Johan Derksen aanvoerder is) zorgen ervoor dat hockey-, volleybal- en honkbalmensen nog steeds niet écht serieus worden genomen in 'de voetballerij' waardoor ze uiterst terughoudend zijn in hun mediaoptredens.

Jammer. Ik zou graag van Robert Eenhoorn, algemeen directeur AZ, willen horen hoe hij Beane precies wist te strikken, graag van hem willen weten wat de exacte rol is van de Amerikaan bij AZ, of er een parallel bestaat tussen Oakland en Alkmaar en hoe het mogelijk is dat AZ met veel minder middelen zoveel meer presteert dan Feyenoord.

Remco Regterschot is ook te volgen via Twitter@remregterschot