Beste meneer Cruijff,

Door Remco Regterschot

Op 20 september 2010 schreef u in uw inmiddels beruchte omwentelingscolumn: "Ik herken mijn Ajax niet meer, dit Ajax is nog slechter dan de ploeg uit de periode voordat Rinus Michels in 1965 bij de club kwam." U doelde op het elftal van toenmalig trainer Martin Jol dat kansloos verloor van Real Madrid.

U betichtte directie en bestuur op dat moment al maandenlang van wanbeleid en ging er na die column mee door totdat ook Jol opstapte. Uw fluwelen revolutie kwam goed op stoom, iedereen die tegen u was, werd vervangen door mensen die voor u waren en zij zouden onder uw leiding Ajax met eigen jeugd terugbrengen naar de Europese top.

Inmiddels zijn we vier en een half jaar verder.

Cruijff-adept

In de Arena ziet men u zelden. Communiceren met u schijnt voor Ajax-medewerkers lastig te zijn omdat u vaak in het buitenland bent of vakanties boekt naar landen met één televisiezender, zonder telefoon- of internetverbinding. Omdat u daardoor het één en ander zou kunnen hebben gemist, praat ik u even bij. We kijken al weken naar een nóg slechter spelend Ajax dan dat van Jol, supporters blijven massaal weg uit de Arena en zijn woedend na een plotselinge, forse, ongefundeerde prijsverhoging van seizoenkaarten.

Mocht u er naar vragen bij Ajax: laat u niet foppen door marketeers over wachtlijsten met kapitaalkrachtige fans en sponsoren, bel uw vriend Riemer van der Velde, hij is beschikbaar voor een gratis, maar waardevolle realitycheck. De oud-voorzitter van sc Heerenveen kan haarfijn uitleggen hoe zijn opvolgers in een mum van tijd een wachtlijst van jaren lieten verdampen in Friesland.

Pfff…

Er staat weer zo’n vermoeiende Cruijff-adept achter me mee te lezen. Hij zegt dat ik u met rust moet laten omdat u zich slechts richt op jeugd. "De revolte valt pas in 2021 op waarde te schatten", zegt-ie, "dan pas breekt namelijk de C1 door binnen zijn filosofie." Hij heeft net als u ook geen antwoord op de vraag hoe Ajax de grootste talenten van die lichting binnen het huidige voetballandschap kan behouden.

Ongepast

Trouwens: leuk voor die jongens dat ze bij Ajax spelen en worden getraind door toppers van toen, maar dat geeft ze nog geen recht om zich te misdragen. Wat vindt u eigenlijk van het gebrek aan discipline, het dreigen met vertrek na één goede wedstrijd en het molesteren van een agente? Doet de leider van de revolutie daar nog iets mee? Of blijft u liever over anderen oordelen, zoals in uw column na Nederland-Turkije (1-1) waarin u zich afvroeg "wanneer er nou eens wat meer bellen gingen rinkelen" omdat "Oranje niet om aan te zien was"?

Vond ik erg ongepast, PSV'ertjes pesten terwijl u zelf spiritueel voorganger bent van de beroerdst spelende landskampioen aller tijden die slechts een aangekochte keeper leverde voor die interland. Ja, ja, Davy Klaassen. Is inderdaad de enige die een vetertje mag strikken van het laatste écht grote Ajax waarmee Louis van Gaal in 1995 de wereld veroverde.

Daarover gesproken: binnenkort is het twintig jaar geleden dat uw natuurlijke vijand ongeslagen kampioen werd met Ajax (Feyenoord-Ajax 0-5!), de Champions League won en de wereldbeker voor clubteams veroverde. De komende weken zullen we worden overstelpt met beelden, boeken, verhalen en interviews over die glorieperiode waarin u part noch deel had. Als ik Ajax-fan zou zijn geweest, zou ik er flink de tering in krijgen als ik die successen afzet tegen de huidige ploeterperiode waarin u wel degelijk part en deel hebt.

Ik denk zelfs dat ik het erg fijn zou vinden als u zich weer eens wat meer om mij ging bekommeren, dat u zich weer eens manifesteerde als mijn heilige nummer 14 in plaats van als spuit 14.

Draai uzelf eens om, meneer Cruijff, uw eigen haard smeult. Zeik daar eens lekker over.

Remco Regterschot is ook te volgen via Twitter: @remregterschot