Shani Davis is een vreemde eend in de bijt. Een einzelgänger, iemand die meer dan wie ook zijn eigen pad richting succes vormgeeft.

Je wordt dan ook geen groot kampioen als je de 'normale' weg bewandelt, het topsportveld is rijk aan extreme figuren. En grotere schaatskampioenen dan Shani kom je niet snel tegen.

Ten eerste is het al opvallend dat een donker getinte atleet heerst in het schaatsen. Daarbij groeide hij op met een alleenstaande moeder in een arme buitenwijk van Chicago en kwam hij per toeval in aanraking met het ijs.

Shani reed het liefst shorttrackwedstrijden, een sport waar hij in uitblonk. Maar hij liet zich niet beperken tot één discipline. Ook op de langebaan kwam hij snel opzetten. Op het moment dat ik begon door te breken, verwees hij me naar het zilver op mijn eerste 1500 meter op een WK afstanden. Dat was in 2004. Pas in 2010 lukte het me de rollen om te draaien tijdens de Spelen van Vancouver.

Ik wist meteen dat het hele schaatsveld een zware dobber zou krijgen aan Shani. Hij had iets onnavolgbaars, met zijn uitzonderlijke bochtentechniek. Al touwtje springend reisde Shani met zijn moeder en zijn knuffelbeer de wereld over, ons vaak in vertwijfeling achterlatend op een lagere trede van het podium.

Geen trainer krijgt echt grip op hem. Hard en geconcentreerd trainen is wel aan hem besteed. Zo maakt hij vele trainingsuren in de zomermaanden met de Amerikaanse shorttrackselectie en mist hij zelden wedstrijden.

Onwaarschijnlijke records

Vaak genoeg werd zijn motivatie op de proef gesteld doordat hij moest omgaan met perikelen bij een bond en/of minder gemotiveerde trainingsgenoten. Het zegt genoeg over hem dat hij er nog steeds staat, daar waar eveneens talentvolle landgenoten de schaatsen in de kast hebben opgeborgen. 

Wat er ook gebeurt in zijn verdere loopbaan: de nu 32-jarige Davis is de man met de meest onwaarschijnlijke wereldrecords achter zijn naam. Hij zal een van de weinige schaatsers blijven die zowel wereldkampioen sprint, wereldkampioen allround als olympisch kampioen werd. Al sinds jaar en dag leidt hij de Adelskalender, een eeuwige ranglijst op basis van tijden op de 500, 1500, 5000 en 10.000 meter.

Het bevreemdt mij totaal niet dat hij de overstap maakt naar beslist.nl, het team onder leiding van Gerard van Velde. Shani gaf zelf al meerdere malen aan open te staan voor een samenwerking, het liefst in Nederland. Hier krijgt hij de waardering van het publiek voor zijn prestaties.

Dit seizoen werd hij na een slecht jaar op zijn klasse wereldkampioen op de 1000 meter in Heerenveen, hij stond tot tranen geroerd op het podium. Er gaat echter een fundamenteler probleem schuil achter zijn mindere prestaties van de afgelopen jaren, namelijk het ontbreken van toekomstperspectief in eigen land.

De eigengereide Davis heeft trainingsmakkers en mensen om zich heen nodig, gezien het hoge niveau op 'zijn' 1000 meter in de afgelopen jaren. Het dagelijkse trainingsniveau bepaalt uiteindelijk je eindresultaat, dit toekomstperspectief ontbrak volledig in zijn thuisland. 

De stap richting beslist.nl is zo gek dan ook niet. Bij Van Velde, die een lossere aanpak hanteert en atleten vrijlaat ook hun eigen invulling te geven aan hun trainingen, is hij in elk geval aan het juiste adres. Zo skeelerde Michel Mulder in november nog een WK, iets waar heel veel trainers dwars voor zouden gaan liggen.

Herboren

We zullen Shani komend seizoen pas weer in actie zien, want net als veel schaatsers heeft hij afgezegd voor de wereldbekerfinale van zaterdag en zondag in het Duitse Erfurt. De finale van het seizoen is raar gepland, maar het is ook een teken aan de wand.

De postolympische dipjes en trekjes eisen hun tol. De schaatsers nemen vervroegd rust om over een paar weken met frisse moed te beginnen aan een nieuw seizoen, de weg richting de Spelen van 2018 wordt ingezet.

Hopelijk kunnen we nog een paar jaar genieten van een herboren Davis. Hij zal van grote waarde kunnen zijn voor de voornamelijk jonge talenten uit de ploeg van Van Velde, die zijn ervaring en mindset kunnen opzuigen en zien wat ervoor nodig is om de top te halen en er te blijven. 

De oude(re) meester zal zich namelijk zeker niet zonder slag of stoot van zijn troon laten stoten, hij zal kiezen voor zijn eigen optimale weg naar succes en zelf de verantwoordelijkheid nemen voor zijn keuzes.

Einzelgänger is een afgeleide van een woord waar alles in de topsport om draait: Eins.