Column

Profvoetballers zijn freaks

"Ik hoor iedereen over de amusementswaarde van de eredivisie, maar het is echt verschrikkelijk, man. Nicolai Boilesen is beyond vermaak. Feyenoord tegen Dordrecht gezien? Om te janken, zo slecht."

Aan het woord is mijn maat Marcel, die bij gebrek aan tegelzetwerk hele dagen waterpijpen in de grond slaat. Wijs man, bovenmatig getalenteerde voetballer in de jaren tachtig. Als zijn vader iets minder fanatiek was geweest, had er meer ingezeten dan de bewust vergalde testwedstrijd voor PSV. Eens per maand nemen we op bovenstaande, genuanceerde wijze de stand van zaken in voetballand door.

Als hij straks klaar is met zijn gefoeter over de eredivisie, wil ik weten wat hij vindt van Zlatan Ibrahimovic die in de catacombe als een dolle tekeer ging tegen een scheidsrechter die niet had gefloten zoals hij wilde. Zoals Zlatan ploeggenoten en tegenstanders ook wel eens neertrapt als die iets doen, zeggen of laten dat hem niet zint.

Ik wil het hebben over Cristiano Ronaldo, megalomane marketingzuil, die teleurgesteld is als een medespeler scoort in plaats van CR7 zelve. Over zijn pruillip na een nederlaag en zijn angstaanjagende reactie nadat hij een gouden ballon kreeg.

Over Luis Suarez die denkt dat de media een hetze voert omdat een duwtje tijdens een training van Barcelona breed werd uitgemeten. Suarez beseft nog altijd niet dat het bijten van tegenstanders kan zorgen voor het nadeel van de twijfel.

Liefdesbeet

Mijn vriend is echter nog niet klaar. "Memphis Depay en Davy Klaassen zijn onze nieuwe sterren als ik jou en jouw collega’s moet geloven. Nou, ze zijn echt niet beter dan Simon Tahamata en Erwin Koeman, vriend!"

Hoor het toenmalig Ajax-coach Martin Jol nog zeggen nadat Otman Bakkal tijdens Ajax–PSV in zijn nek werd gebeten: "Een liefdesbeet." Zoals een tweede beet van Suarez in Engelse dienst werd gebagatelliseerd door Liverpoolsympathisanten. Weet nog hoe Helden magazine in de aanloop naar het WK verscheen met een reportage over de familieman Suarez die van Barbara Barend uitgebreid ruimte kreeg om zijn menselijke kant te laten zien. Bijten? Nee, natuurlijk zou hij zoiets nooit meer doen. Rolmodel.

Waarschijnlijk had ik hetzelfde gedaan als Barbara, want als Suarez vraagt of je naar zijn huis wilt komen voor een reportage, zeg je geen nee. En als je daar een warm mens ziet in zijn sociale omgeving denk je niet aan een straatschoffie dat vanaf zijn prilste jeugd een gedragsstoornis heeft mogen en kunnen ontwikkelen omdat zowel vriend als vijand al zijn fratsen op weg naar het sterrendom vakkundig onder het tapijt moffelde omdat Luis zo goed kon voetballen.

Een derde knauw tijdens het WK, voor de beste club ter wereld geen probleem. Kom maar naar Barcelona. Wat is erger: een doodschop of bijten? Waar gaat deze column naartoe?

Raaskallen

Eén jeugdspeler molesteerde de agente, de andere twee keken toe. Degene die in staat van beschuldiging is gesteld, moet van zijn club Ajax voorlopig aangepast trainen. Hij mag verder tijdens het restant van het seizoen geen competitiewedstrijd meer spelen en zal verplicht voorlichting geven aan de jeugd. Hij is zelf al 18.

Co Adriaanse nog gezien bij Studio Voetbal?

Mijn maat schudt het hoofd. Ik leg hem uit dat Adriaanse zat te raaskallen. Over dat hij niet wist hoe er precies was geslagen door de jeugdspeler. Op eenzelfde manier zoals de pseudopurist sprak over Anouar Kali die bij FC Utrecht, de club waar Adriaanse adviseur is, een ploeggenoot tijdens een training een gebroken kaak sloeg.

Zou Adriaanse een lijntje hebben naar Ajax?

"Jij doet er gewoon aan mee", zegt Marcel plots pissig. "Heldhaftig iets roepen, maar straks zit je met een serieus gezicht tegenover zo’n ventje dat jarenlang kritiekloos op de schouders is genomen door ouders, vriendjes, ploeggenoten en zaakwaarnemers. Omdat hij een kunstje kan dat miljoenen oplevert. Nog geen minuut van zijn leven naar het journaal gekeken, maar jij neemt hem al serieus. Omdat hij zijn eerste doelpunt heeft gemaakt. En hij vindt het de normaalste zaak van de wereld dat een volwassene hem ziet als een rolmodel in plaats van als een freak. De generatie profvoetballers die nu opgroeit, raakt daardoor zó ver verwijderd van de maatschappij dat het eng wordt. Je creëert monsters. Hoe laat is het trouwens? Moet zo namelijk weer aan het werk."

Alle columns van Thijs Zonneveld

Alle columns van Thijs Zonneveld
Bekijk hier de overzichtspagina met de eerdere columns van deze auteur. 

Alle columns van Edwin Struis

Alle columns van Edwin Struis
Bekijk hier de overzichtspagina met de eerdere columns van deze auteur. 

Alle columns van Remco Regterschot

Alle columns van Remco Regterschot
Bekijk hier de overzichtspagina met de eerdere columns van deze auteur.

Alle columns van Menno Pot

Alle columns van Menno Pot
Bekijk hier de overzichtspagina met de eerdere columns van deze auteur.

Alle columns van Mark Tuitert

Alle columns van Mark Tuitert
Bekijk hier de overzichtspagina met de eerdere columns van deze auteur.  
Tip de redactie