BAJKONOER - Een beetje onwennig, trots en opgelucht is de familie van astronaut Kuipers na de "geweldige" lancering van de Sojoez-raket die 'hun' André maandagochtend in een baan om de aarde bracht. Broer Fred Kuipers: "Ik kan het alleen maar vergelijken met de geboorte van mijn dochter."

"Ik ben zo blij voor hem. Weet je dat?", zegt Helen Conijn, enkele minuten nadat haar vriend met donderend geraas is opgestegen. "Schitterend zo ontspannen als hij was". Ze moest na de lancering in het Kazachstaanse Bajkonoer "een traantje wegpinken". "Het was de opluchting en ook dat tot me doordrong dat hij vertrokken is en dat hij daar is en dat het goed is gegaan".

Goedlachs

Peter Kuipers kan het vlak na de lancering nog steeds niet geloven. "Wat surrealistisch dat mijn broer het is die daar net omhoog ging. Dit is wel emotioneel." Allemaal kennen ze hun zoon en broer als goedlachs, maar zelfs zijn familie is verbaasd dat hij tijdens de bijna negen minuten durende lancering "maar steeds zat te lachen".


De crew van de Sojoez-raket (Michael Fincke, Gennady en André Kuipers) zwaaien voor een laatste maal naar het publiek

Fred Kuipers is vooral opgelucht. Tijdens de lancering had hij wisselende gevoelens. "Ik voelde sensatie, de kracht van die motoren." Tegelijk was hij ook bang. "Want het is wel mijn broer, van wie ik houd, die daarin zit." Vooraf was hij soms wel pessimistisch, aldus de broer van Nederlands tweede astronaut. "Ik ben toch altijd een beetje bang geweest, had ook wat bange voorgevoelens. Zou het wel goed gaan?"

Museum

In het museum dat de familie in Bajkonoer bezocht hangen foto's van Kuipers en zijn reisgenoten. "Het gaf me het gevoel alsof hij overleden was of zo. Maar nu is alles helemaal goed."