NOORDWIJK - Minister Brinkhorst van Economische Zaken ziet de Missie Delta als een deel van economische innovatie en wetenschappelijke vernieuwing. Volgens de bewindsman moet de ruimtevlucht vooral jongeren inspireren. Dat heeft Brinkhorst maandag in Noordwijk gezegd voor aanvang van de lancering van de Nederlandse astronaut André Kuipers.

De minister was aanwezig bij een bijeenkomst in Space Expo waar honderden belangstellenden de rechtstreekse uitzending van het begin van de missie volgen. Hij bracht ook de eerste maanlanding in herinnering. Het departement van Brinkhorst en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap financieren De Delta Missie van Kuipers. Minister Van der Hoeven (OC&W) woont de lancering in Bajkonoer bij.

Opleiding astronaut

In Noordwijk kreeg Kuipers een deel van zijn opleiding als astronaut. Tot de aanwezigen behoren J. Feustel-Büechl, directeur bemande ruimtevaart van het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA.

Ook prins Johan Friso is naar Noordwijk gekomen om de lancering rechtstreeks te bekijken. De prins heeft lucht- en ruimtevaarttechniek gestudeerd. Hij is sinds maart directeur van TNO Space, een bundeling van vijf TNO-instituten op het gebied van ruimtevaarttechnologie. Verder is de Russische ambassadeur aanwezig evenals Kuipers' Nederlandse voorganger, Wubbo Ockels.

In gezelschap van de Rus Gennadi Padalka en de Amerikaan Mike Fincke gaat Kuipers om 5.19 uur aan boord van een Sojoez-capsule de ruimte in. ESA heeft laten weten dat alles volgens schema verloopt en dat er geen vertraging van de lancering is voorzien.