AMSTERDAM - Een documentaire van twee jaar oud is ineens weer actueel in de VerenigdeStaten. De Franse film 'Uncle Saddam' is daar nu op DVD verkrijgbaar enbevat opmerkelijk, uniek filmmateriaal van de gevallen Iraakse leider.

Karakteristieke eigenschappen van hem zijn te zien. Zo heeft hij eenobsessie als het gaat om persoonlijk hygiëne. Hij wil alleen maar in debuurt van zijn schouder gekust worden en gaat twee keer per dag in bad.Vrouwen wordt opgedragen om ook twee keer per dag te baden. Dat moet omdatvrouwen sneller gaan 'geuren' dan mannen, vindt Saddam.

Nog een vreemde eigenschap van hem, zijn manier van vissen. Hij gooit eenhandgranaat in het water en laat zijn bedienden de op het wateroppervlakdrijvende buit binnenhalen.

Hoeden, daar heeft Saddam ook wat mee. Voor iedere gelegenheid een anderehoed. Sommige daarvan zijn kogelvrij.

De Franse documentaire maker Joel Soler heeft veel unieke archiefbeelden vanSaddam Hoessein een paar jaar geleden Irak uit gesmokkeld. Hij mocht in Irakook zelf opnames maken met het excuus dat hij een film zou maken waarinduidelijk werd gemaakt hoe zeer de Irakezen leden onder de sancties van deVerenigde Naties.

Bekijk video met clips uit de documentaire