BAGDAD/TEHERAN - De tweede stad van Irak, Basra, zitsinds vrijdag zonder drinkwater en stroom. Een woordvoerder van hetRode Kruis heeft dit zondag in Bagdad verklaard. De toetand in destad is zeer ernstig, aldus de woordvoerder.

De gevechten hebben met de elekriciteit ook de waterpompenuitgeschakeld. Er is nog een beperkte voorraad water, maar dat isniet drinkbaar. Het Rode Kruis onderhandelt met de oorlogsvoerendepartijen teneinde toestemming te krijgen waterpompen te repareren.

De stad is zwaar getroffen door de Amerikaans-Britse aanval.Volgens Iraakse autoriteiten zijn er zeker 77 burgers zijn gedooden 366 gewond geraakt. Het Iraanse persbureau IRNA heeft zondagbericht dat de Amerikanen en Britten verarmd uranium hebbengebruikt bij de beschieting van de stad.

De bommen met die stof waren bestemd voor T-72 tanks vanRussische makelij die de Irakezen in de stad hadden. De VSgebruiken de stof op munitie of tanks en ze bestrijden deveronderstelde schadelijke effecten op termijn voor devolksgezondheid.