De leiders van de partijen zijn niet ontevreden over de eerste prognose van de verkiezingsuitslagen. PvdA-voorzitter Koole vindt dat het CDA niet meer om zijn partij heen kan bij de kabinetsformatie. De VVD ziet de kans op regeringsdeelname slinken.

De PvdA heeft hard moeten knokken voor het resultaat. Het CDA zal dit resultaat serieus moeten nemen. Dat zei PvdA-voorzitter Koole in Amsterdam kort na het sluiten van de stembussen.
Koole sprak in Amsterdam van "een goed resultaat''. Volgens de eerste prognose zal de PvdA 19 zetels winnen ten opzichte van de verkiezingen van vorig jaar. "We zijn van ver gekomen. We heben er alles aan gedaan om het vertrouwen terug te winnen. Het CDA zal dit resultaat moeten respecteren.''

CDA

Het CDA wint noch verliest zetels in de eerste prognose "Een fantastische uitslag voor het CDA''. Dat was de eerste van de nummer twee op de CDA-lijst, Van der Hoeven.
"Wij hebben de verkiezingswinst van de vorige keer kunnen handhaven. Het is wel belangrijk dat er een stabiele regering komt, vindt zij.

VVD

VVD-minister van Financiën Hoogervorst denkt niet dat zijn partij bij de huidige prognose nog deel zal nemen aan een regeringscoalitie. Volgens het onderzoeksbureau NSS/Interview komt een combinatie van CDA en VVD niet verder dan 68 zetels, waarvan slechts 25 voor de VVD.
In een eerste reactie vanuit de verkiezingsbijeenkomst van de liberalen in Bunnik, wijt Hoogervorst het slechte resultaat aan de strijd tussen PvdA en CDA. Daar is de VVD het slachtoffer van geworden, denkt hij.
Voor de VVD-prominent is de uitslag geen aanleiding om lijsttrekker Zalm te wippen. "Die heeft zich kranig geweerd, daar gaan we gewoon mee door.''

LPF

LPF-lijsttrekker Herben is wel wat teleurgesteld dat volgens een voorlopige prognose zijn partij maar acht zetels zou behalen. "Maar de avond is nog niet om'' sprak hij woensdag. Afgaande op de prognose, die forse winst voor de PvdA voorspelt, ligt het volgens hem voor de hand dat er eerst wordt gekeken naar een coalitie tussen CDA en PvdA.

SP

SP-Kamerlid Agnes Kant is blij met de winst van twee zetels zoals die uit de eerste prognoses blijkt. Ondanks dat de partij in december in de peilingen nog op 22 zetels stond en er nu elf over houdt, is zij er verheugd dat de SP de vierde keer op rij bij verkiezingen groter wordt.
Volgens Kant heeft de SP duidelijk te lijden gehad onder de machtsstrijd tussen het CDA en de PvdA. Veel mensen hebben daardoor niet met hun hart gestemd, maar strategisch gekozen voor de PvdA en niet op de SP.

Groen Links

Blij met een beperkt verlies. Dat was de reactie van GroenLinks-lijsttrekker Halsema op de eerste prognose na het sluiten van de stembussen. Haar partij zou 9 zetels behalen, vergeleken met de verkiezingen van 2002 een verlies van een zetel. In de peilingen van de afgelopen dagen stond de partij op een groter verlies. Halsema constateerde dat "de zuigkracht'' van de PvdA in de korte campagne ongelofelijk sterk was geweest. GroenLinks ziet niets in een centrumrechtse coalitie van CDA, VVD met eventuele steun van de LPF. "Gezien de cijfers die we nu heben, hoop ik op een centrumlinkse coalitie.'

D66

"We hebben nog vele uren te gaan. Er kan vanavond nog veel gebeuren'', zo hield Tweede-Kamerlid Van der Ham de moed erin. Hij zei het wel goed te vinden dat de CDA/VVD-coalitie geen meerderheid haalt. "Wat mij betreft helpen we ze ook niet aan een meerderheid''. Lijsttrekker De Graaf wordt pas rond elf uur op de bijeenkomst van D66 verwacht.
Volgens Kamerlid Dittrich is het zo vroeg in de avond nog moeilijk in te schatten hoeveel zetels D66 uiteindelijk zal halen. "Ik hoop dat het nog omhoog gaat en reken op minimaal zeven zetels''. Dittrich wijt de slechte prognose aan "het Wouter Bos-effect''. "Ik kreeg e-mails van mensen die altijd D66 stemden maar nu toch de PvdA aan een meerderheid wilden helpen''.