De Europese Commissie vindt dat privébeleggers pakketten met staatspapier uit alle eurolanden moeten kunnen kopen.

Zo'n Europese obligatie van schuldpapier uit negentien landen is volgens de Europese Commissie heel veilig, omdat door de gedeelde schuld de kans op wanbetaling klein is. Daarom stelt de commissie voor deze nieuwe beleggingsoptie mogelijk te maken.

De zogenoemde SBBS (Sovereign Bond-Backed Securities) zullen niet door een EU-instelling worden uitgegeven. Brussel haalt alleen de bestaande wettelijke belemmeringen weg en laat de uitgifte van de SBBS over aan de marktpartijen, zoals banken.

De SBBS-pakketen worden samengesteld naar het economische gewicht en de bevolkingsomvang van de negentien landen in de eurozone. De banken hoeven er geen extra kapitaalbuffers voor aan te houden. Het risico ligt volledig bij de beleggers.

Schulden

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei donderdag in Brussel dat Nederland tot nu toe niet zo enthousiast is over plannen om gezamenlijk schulden aan te gaan.

De voorstellen die EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Euro) donderdagmorgen presenteerde, zijn volgens hem een afgezwakte vorm van eerdere plannen voor eurobonds.

''Ik ga ze eerst in alle rust bestuderen, maar wij zijn en blijven tegen eurobonds'', aldus Hoekstra. Ook Duitsland reageert afwijzend.

Verborgen gebreken

Volgens Europarlementariër Esther de Lange (CDA) moet meer werk gemaakt worden van risicoreductie bij banken en lidstaten.

''De EU heeft nog altijd flinke verborgen gebreken op de balansen van banken en lidstaten. Daar doet dit voorstel niets aan. Met dit soort stappen dekken we de problemen in sommige landen toe met de stabiliteit van andere.''