Particuliere beleggers kiezen door de huidige lage rente vooral voor beleggingen die een hoog dividend uitkeren.

Ruim zes op de tien beleggers laten de hoogte van het dividend meewegen bij de keuze voor de aanschaf of verkoop van aandelen, zo blijkt vrijdag uit onderzoek van BinckBank onder zelf beleggende Nederlanders. Ook stelt 70 procent een positievere blik te hebben op dividenden door de lage rente.

Twee derde van de ondervraagde beleggers noemt dividend een "mooi vast stuk rendement". Een vijfde vindt dat dividend aantoont dat een onderneming goed presteert. Behoorlijk wat beleggers zijn door de lage rente bewust een groter deel van hun beleggingsportefeuille in effecten gaan steken die een flink dividend opleveren.

Toch keurt ongeveer 10 procent de jaarlijkse dividenduitkering af. Deze groep vindt het dividend "gedoe" of zou liever zien dat het geld in het bedrijf blijft zitten.

Ideaal rendement

Particuliere beleggers vinden 4 procent het ideale rendement, rekening houdend met het feit dat niet uitgekeerde winst voor het bedrijf behouden blijft. Ruim een kwart zou liever zien dat er 6 procent of meer aan dividend wordt uitgekeerd en 5 procent heeft er geen problemen mee als ondernemingen helemaal geen dividend uitkeren.

Op het Damrak is Shell al jaren de grootste uitkeerder van dividend. Gekeken naar dividendrendement komen AkzoNobel, Wereldhave en ook Shell in 2017 als winnaars uit de bus.

Het grootste deel van de aan Euronext genoteerde ondernemingen zal voor de zomer dividend uitkeren. In totaal keren Nederlandse beursbedrijven dit jaar naar schatting zo'n 31,5 miljard euro aan dividend uit, 8,6 procent meer dan in het voorgaande jaar.